|  Svet

V Srbiji prepovedali parado ponosa

Kacin je prepričan, da bi država lahko zagotovila varnost vseh udeležencev parade, če bi za to obstajala volja

Nobena demokratična družba se nima pravice umakniti pred grožnjami z nasiljem glede temeljnih pravic, je poudaril vodja opozicijskih liberalcev Čedomir Jovanović.

"Nobena demokratična družba se nima pravice umakniti pred grožnjami z nasiljem glede temeljnih pravic," je poudaril vodja opozicijskih liberalcev Čedomir Jovanović.
© Arhiv Mladine

Srbsko notranje ministrstvo je prepovedalo letošnjo parado ponosa za pravice homoseksualcev v Beogradu, ki je bila napovedana za soboto. Prepovedani so tudi drugi shodi, ki so za soboto napovedani v srbski prestolnici. Po besedah premiera Ivice Dačića so se za prepoved odločili zaradi možnosti resnega ogrožanja miru in varnosti ob paradi.

"Ocenjujemo, da Srbija trenutno najmanj potrebuje spopade in žrtve in da so zato izpolnjeni pogoji za prepoved vseh prireditev, napovedanih za 6. oktober, vključno s parado ponosa," je v izjavi za srbsko tiskovno agencijo Tanjug poudaril Dačić, ki je tudi na čelu notranjega ministrstva. Pojasnil je, da to pomeni, da bodo preložene tudi tekme, napovedane za soboto, in prepovedani vsi shodi proti paradi ponosa, da bi tako ohranili javni red in mir. Ob tem je zatrdil, da odločitev o prepovedi parade ne pomeni, da se notranje ministrstvo vmešava v človekove pravice in temeljne svoboščine.

Zaradi velike grožnje varnosti bodo v Beogradu po Dačićevih besedah močno poostrili varnostne ukrepe ob drevišnjem odprtju razstave "Ecce homo" švedske fotografinje Elisabeth Olson Wallin, na kateri je Jezus Kristus prikazan skupaj s homoseksualci. Za varnost ob razstavi bo tako skrbelo kar 2000 policistov. Član organizacijskega odbora parade ponosa Boban Stojanović je za beograjsko tiskovno agencijo Beta dejal, da bodo prireditev kljub prepovedi "obeležili na nek način", o čemer bodo javnost podrobneje obvestili v četrtek. Po njegovem mnenju je odločitev o prepovedi dokaz, da država ni sposobna zaščititi svojih državljanov pred huligani in nasilneži. Srbska pooblaščenka za zaščito enakopravnosti Nevena Petrušić je dejala, da prepoved letošnje parade ponosa kaže na nepripravljenost države, da zaščiti ustavno pravico do mirnega zborovanja in svobode govora.

Srbska opozicija pa meni, da država ni sposobna zaščititi svoboščin in človekovih pravic. "Nobena demokratična družba se nima pravice umakniti pred grožnjami z nasiljem glede temeljnih pravic," je poudaril vodja opozicijskih liberalcev Čedomir Jovanović. Evropski poslanec iz Slovenije in poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Jelko Kacin (Alde/LDS) je v odzivu na prepoved izrazil obžalovanje, "da svoboda izražanja in zbiranja, ki predstavlja temelj vseh evropskih demokracij, ni zagotovljena vsem državljanom Srbije". Po njegovem prepoved predstavlja še eno izpuščeno priložnost za Srbijo in ohranja sliko, ki si je ta država ne zasluži.

Kacin je prepričan, da bi država lahko zagotovila varnost vseh udeležencev parade, če bi za to obstajala volja. "Ta odločitev je bila politična in ponovno postavlja pod vprašaj obstoj pravne države v Srbiji," je zapisal v sporočilu za javnost. Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjoern Jagland pa je izrazil presenečenje in razočaranje, da so v Beogradu parado ponosa znova prepovedali. Ob tem je izpostavil tudi pravico državljanov do svobode združevanja in izražanja, so sporočili iz Strasbourga. Odzvala se je tudi nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International, kjer so izpostavili, da je srbska vlada ukrepala proti lastni pravni in ustavni zaščiti osnovnih pravic, kot sta svobodi do združevanja in izražanja.

Odločitev srbskih oblasti so ostro obsodili tudi v evropski veji Mednarodnega združenja lezbijk, homoseksualcev, biseksualcev, transseksualcev in interseksualcev (Ilga). Sopredsedujoči izvršnemu odboru evropske veje Ilge Martin K.I. Christensen je Beograd ob tem pozval, naj spremeni odločitev in zagotovi, da bo parada ponosa ustrezno varovana. Ob tem je izrazil prepričanje, da ima Srbija na voljo dovolj virov, da bi zagotovila varnost udeležencev in preprečila izgrede. V združenju so prepričani, da gre le za izgovor in da gre dejansko za pomanjkanje politične volje.

Pred dvema letoma so ob paradi ponosa v Beogradu izbruhnili spopadi med policijo in nasprotniki shoda za pravice istospolno usmerjenih, v katerih je bilo ranjenih več kot sto ljudi, lani pa so parado ponosa v srbski prestolnici tako kot letos prepovedali iz varnostnih razlogov. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.