|  Politika

Protesti zaradi izjav, da koroški Slovenci "niso pravi Korošci"

Slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina je danes protestiral pri avstrijskem zunanjem ministrstvu zaradi besed koroškega svobodnjaškega deželnega odbornika za finance Haralda Doberniga, ki je v soboto izjavil, da koroški Slovenci "niso pravi Korošci". Po mnenju Geržine so te besede usmerjene v preusmerjanje pozornosti javnosti.

Kot je v izjavi za STA dejal veleposlanik, je zaradi besed Doberniga šokiran. "Te izjave kažejo, da tako gospod Dobernig kot njegovi bojevniki niso prešli miselnosti masovnega gibanja iz 30. in 40. let prejšnjega stoletja, ki je povzročilo veliko gorja. Očitno Dobernig zaradi močvirja, v katerem se nahaja trenutno, išče druga področja, da preusmeri interes javnosti na temo, ki zgleda da na Koroškem še vedno prime," je dejal Geržina. Spomnil je, da so Dobernig in njegovi koroški svobodnjaki (FPK) v velikih težavah zaradi finančnih malverzacij v zvezi s korupcijskim škandalom okoli banke Hypo Alpe Adria, v katerem so bile pravkar izrečene tudi obsodbe proti številnim deželnim politikom. "Očitno je tudi to del taktike omenjenega gospoda, da preusmeri pozornost javnosti pred 10. oktobrom," je še dejal Geržina in izrazil pričakovanje, da bo zvezna vlada reagirala hitro.

Dobernigove izjave so sicer naletele na ostre kritike z vseh strani, od predstavnikov slovenske manjšine do predstavnikov deželne politike.

Predstavniki slovenskih organizacij na avstrijskem Koroškem so pozvali Doberniga k odstopu. "Skrajni čas je, da odstopi," je za avstrijsko tiskovno agencijo APA izjavil Rudi Vouk iz Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS). "Neverjetno je, da nekdo, ki je tako omejen, postane deželni svetnik," je menil slovenski odvetnik Vouk. "Koroška si zasluži kaj boljšega od tako zaplankanega politika," je dejal.

Predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjan Sturm je Dobernigove izjave označil za absurdne. "Ta človek je zrel za odstop. K temu ni moč dodati kaj več. Odstopiti mora," je dejal Sturm.

Tudi predsednik Skupnosti koroških Slovencev (SKS) Bernard Sadovnik ni skoparil s kritikami. Izjave Doberniga so po njegovih besedah "v nasprotju z duhom, v katerem smo lani dosegli dogovor o dvojezičnih tablah". "V nasprotju je tudi z voljo 10. oktobra, ko je prišlo do skupne odločitve za domovino Koroško. Za take izjave danes ni več prostora," je za APA dejal Sadovnik.

Njegove izjave so naletele na ostre odzive tudi med avstrijsko politiko, ne le deželno. Državni sekretar Josef Ostermayer, ki je bil glavni pogajalec pri iskanju rešitve za vprašanje dvojezičnih tabel, je Dobernigove izjave označil za "vehementno zaničevalne", ocene, da so dvojezične table "začetna droga", pa je označil za absurdnost brez primere. "Deželnemu svetniku bi svetoval: Učite se zgodovine, gospod Dobernig in pokažite več spoštovanja do ustave," je bil oster Ostermayer. Koroški Slovenci so "povsem jasno Korošci in to z veliko prednostjo dvojezičnosti in vsidranosti v dve kulturi," ga je še podučil državni sekretar.

Da je dvojezičnost prednost, kaže tudi dejstvo, da se povečuje število otrok v dvojezičnih vrtcih in šolah, ki je bistveno večje od deleža, ki ga predstavlja slovenska manjšina na avstrijskem Koroškem, je še dodal Ostermayer. Spomnil je še, da si niti deželni glavar Gerhard Dörfler, ki prav tako prihaja iz FPK, niti njegov namestnik, socialdemokrat (SPÖ) Peter Kaiser, "niti številni drugi, ki so konstruktivno sodelovali pri iskanju rešitve za dvojezične table, ne zaslužijo tako neprimerno agresivne izjave".

Doberniga so kritizirale tudi vse opozicijske stranke na Koroškem, od SPÖ, Ljudske stranke (ÖVP) do Zelenih; kritična je celo Zveza za prihodnost Avstrije (BZÖ), poroča APA. Večinoma pa so šle njihove kritike tudi v smeri pozivov k predčasnim volitvam v deželi, ki se sicer neuspešno pojavljajo že vse od izbruha korupcijske afere okoli prodaje banke Hypo Alpe Adria.

Dobernig je sicer danes za koroški radio Kärnten dejal, da njegove izjave niso bile nič novega in nič neupravičenega. "Že pred leti sem opozarjal, da rešitev za dvojezične table ne bi smela biti začetna droga za predstavnike Slovencev, radikalnih predstavnikov Slovencev," je poudaril.

Prav tako je prepričan, da njegove izjave ne bi smele užaliti nikogar, zato jih ne bo umaknil. Sicer pa so slovensko govoreči Korošci seveda pravi Korošci, je še dodal. Podprl pa ga je tudi vodja FPK Kurt Scheuch in kritike do Doberniga označil za "popolnoma pretirane", še navaja APA.

Dobernig, deželni "minister" za finance, je na sobotni slovesnosti koroških brambovcev pred obletnico koroškega plebiscita 10. oktobra izjavil, da koroški Slovenci "niso pravi Korošci" in da bi bilo treba okrepiti boj proti slovenščini. "Moramo se močneje izražati, boriti in pisati pisma bralcev, sicer bodo vsi mislili, da so na Koroškem le še predstavniki Slovencev," je dejal. Dodal je tudi, da "Koroška ni dvojezična". Rešitev glede dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem je označil za "začetno drogo", saj da ima slovenska stran "še številne zahteve". "Ampak zdaj bi moralo biti tega konec," je dejal Dobernig. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.