|  Družba

Večer z novo urednico

Katja Šeruga izbrana za odgovorno urednico Večera

Katja Šeruga je po besedah direktorja Večera že 13 let ena najbolj uveljavljenih slovenskih notranjepolitičnih novinark in komentatork.

Katja Šeruga je po besedah direktorja Večera že 13 let ena najbolj uveljavljenih slovenskih notranjepolitičnih novinark in komentatork.
© flickr.com

Direktor Večera Jure Struc je položaj odgovorne urednice danes ponudil dosedanji notranjepolitični novinarki Pop TV in nekdanji sodelavki mariborskega časnika Katji Šeruga, ki bo svoje delo začela opravljati 10. novembra. Na nedavno objavljeni razpis Večera za mesto odgovornega urednika so se sicer prijavili trije kandidati.

Zastopstvo uredništva Večera je direktorju predlagalo izbiro kandidata iz vrst zaposlenih, vendar se Struc ni odločil za to možnost. Dosedanji odgovorni urednik Tomaž Ranc, ki je bil na tem položaju šest let in pol, se na razpis ni prijavil. Kot je Struc zapisal v svoji obrazložitvi, je trdno prepričan, da bo lahko organizacijske in vsebinske spremembe, ki so jih že od prejšnjega direktorja zahtevali tudi zaposleni, bistveno uspešneje izpeljala oseba, ki zadnja leta ni bila zaposlena v hiši, saj bo lahko z distanco, ki je v tem trenutku potrebna, racionalneje analizirala tržni položaj, pripravila načrt razvoja časopisa in s tem kakovostneje vodila ekipo do njegove uresničitve.

Šeruga je po njegovih besedah že 13 let ena najbolj uveljavljenih slovenskih notranjepolitičnih novinark in komentatork. Večeru se je pridružila v študentskih letih in po opravljeni diplomi svoje delo nadaljevala v ljubljanskem dopisništvu. Novinarske izkušnje je pridobivala tudi z delom v dnevno-informativnem programu TV Slovenija, kjer je spremljala notranjo politiko in delala za televizijski Dnevnik, Odmeve ter vodila nekaj aktualno-političnih oddaj.

Pred petimi leti se je pridružila ekipi oddaje 24 ur na komercialni televiziji Pop TV in postala njeno prvo novinarsko ime notranjepolitičnih tem, nekaj časa pa je opravljala tudi delo urednice dnevno-informativnih vsebin oddaje 24 ur. Ker je svojo profesionalno pot začela kot novinarka Večera, dobro pozna delovanje tiskanih medijev, kot izvrstna in predvsem analitična politična novinarka in strokovnjakinja na medijskem področju pa lahko s svojim delom, znanjem, energijo in izkušnjami prispeva dodaten zagon in še dvigne kakovost Večera, je v obrazložitvi odločitve zapisal Struc.

Prvi mož Večera je danes sicer tudi uradno pozval zastopstvo uredništva, da do 6. novembra poda mnenje o izbrani odgovorni urednici, a v skladu z zakonodajo mnenje uredništva ni zavezujoče za odločitev direktorja. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.