Grega Repovž

 |  Družba

Kdo bo predsednik?

Mladinin tracking poll tudi na predsedniških volitvah!

Ninamedia, 26., 27., 29. november 2012, n=300

Ninamedia, 26., 27., 29. oktober 2012, n=300

Že četrtič zapored bo uredništvo Mladine izvajalo tako imenovano kontinuirano meritev javnega mnenja ali tracking poll. Mladinin tracking poll, ki ga za nas izvaja agencija Ninamedia, je najbolj natančna meritev javnega mnenja v Sloveniji, kar se je izkazalo že na treh volilnih dogodkih. Le Mladinin tracking poll je tako leta 2008 pokazal, da bo na volitvah zmagala SD Boruta Pahorja, le Mladinin tracking poll je pokazal pred dnevom volitev, da bo večina Slovencev podprla arbitražni sporazum in nenazadnje, le Mladinin tracking poll je pokazal, da bo na predčasnih volitvah leta 2011 največ glasov osvojila Jankovićeva Pozitivna Slovenija.

V čem je skrivnost tracking polla? V nasprotju z drugimi anketami se tracinkg poll izvaja kontinuirano, vsak dan na novem vzorcu. Prve in druge meritve sploh ne objavimo, temveč počakamo, da imamo skupaj tri meritve. Iz treh meritev naredimo presek zaporednih dni in to je prvi rezultat meritve. Nato vsak dan odvzamemo rezultat prvega dne in dodamo rezultat nove meritve. S tem pa dobimo tudi gibanje glasov in časovno vrsto, ki sproti zaznava premike znotraj volilnega telesa. Vidimo, ali se povečuje število neopredeljenih, vidimo, ali je kakšen kandidat začel napredovati ali nazadovati. In nenazadnje: vidimo tudi, kakšne so koncentracije glasov glede na izkazano udeležbo. To bo tokrat še posebej pomemebno. Dan pred volitvami boste bralci od nas dobili dva ključna podatka. Kdo bo zmagal in ali se bo to zgodilo v prvem krogu.

Mladina in Ninamedia sta z meritvami javnega mnenja začeli v petek, 26. oktobra. Drugič smo merili javno mnenje v soboto, 27. oktobra. Nedeljo smo preskočili in nadaljevali v ponedeljek, 29. oktobra. Nato bomo zaradi spoštovanja volivcev preskočili oba praznična dneva in nadaljevali z meritvijo vsak dan. Vsak dan naredimo 100 anket, saj to zadošča za merjenje sprememb znotraj volilnega telesa, skupaj pa bo opravljenih več kot 1400 anket.

Danes objavljamo prve rezultate, ki vključuje meritev treh dni. Volivce najprej vprašamo, koga bi volili, tiste, ki še nimajo odgovora, pa tudi, kdo jim je najbližji. Na podlagi tega dobimo meritev. Rezultati prvih treh dni kažejo, da bi izmed tistih, ki se bodo volitev udeležili, 46,4 odstotka anketiranih podprlo Danila Türka, 34,3 Boruta Pahorja in 19,2 odstotka anketiranih Milana Zvera. Na podlagi dosedanjih podatkov torej za zdaj Ninamedia in Mladina napovedujeta drugi krog. Vendar pa je tracking poll v preteklosti pokazal, da v zadnjih petih dneh pride vedno do izrazito dinamičnega opredeljevanja, zato že zdaj tvegamo z napovedjo, da bi lahko predsednika dobili v prvem krogu.

Nove meritve in analize bomo objavljali vsako jutro ob 9. uri, izjemi bosta 1. in 2. november, ko novih objav ne bo, saj zaradi praznikov meritev ne bomo izvedli.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.