Jure Trampuš

, 09:00  |  Politika

Pozicioniranje: Četrta napoved – brez večjih sprememb

© Ninamedia: 26, 27, 29, 30. oktober ter 2. in 3. novembra, n= 600 (posamična volilna napoved n=300; dnevno se opravi po 100 anket)

Nova Mladinina volilna napoved, ki jo po metodi »tracking poola« pripravljamo skupaj z agencijo Ninamedia, ni prinesla večjih sprememb. Merjenja, opravljana 30. oktobra in 2. ter 3. novembra, prikazujejo znana razmerja. V trije kandidati so se utrdili na svojih pozicijah, njihovi rezultati pa se skozi čas vsaj za zdaj minimalno spreminjajo.

© Ninamedia: 26, 27, 29, 30. oktober ter 2. in 3. novembra, n= 600 (posamična volilna napoved n=300; dnevno se opravi po 100 anket)

Opazen je sicer nekaj dnevni trend rasti podpore Borutu Pahorju, a je ta še premalo značilna, da bi lahko že trdili, da se bo zelo približal Danilo Türku. To se sicer še vedno lahko zgodi, če ne v prvem, pa morda v drugem krogu volitev za predsednika republike.

Meritev je hkrati tudi pokazala, da je število neopredeljenih en teden pred volitvami relativno visoko, slaba tretjina volilna telesa še ne ve točno, koga naj bi volila. Med njimi ima še vedno najvišjo podporo Danilo Türk, malo manj je ljudem všeč Borut Pahor, med neopredeljenimi pa je najmanj takšnih, ki bi podprlo Milana Zvera.

Če se v zadnjim tednu dni razmerja med kandidati ne bodo bistveno spreminjala, bomo imeli drugi krog volitev, v njem pa se bosta pomirila Danilo Türk in Borut Pahor.

Naslednja meritev bo objavljena v ponedeljek ob devetih zjutraj.

Kaj je tracking poll?

V čem je skrivnost tracking polla? V nasprotju z drugimi anketami se tracinkg poll izvaja kontinuirano, vsak dan na novem vzorcu. Prve in druge meritve sploh ne objavimo, temveč počakamo, da imamo skupaj tri meritve. Iz treh meritev naredimo presek zaporednih dni in to je prvi rezultat meritve. Nato vsak dan odvzamemo rezultat prvega dne in dodamo rezultat nove meritve. S tem pa dobimo tudi gibanje glasov in časovno vrsto, ki sproti zaznava premike znotraj volilnega telesa. Vidimo, ali se povečuje število neopredeljenih, vidimo, ali je kakšen kandidat začel napredovati ali nazadovati. In nenazadnje: vidimo tudi, kakšne so koncentracije glasov glede na izkazano udeležbo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.