Jure Trampuš

9. 11. 2012

Mladina 45

Število komentarjev

Politika

Kdo bo zmagal?

V drugem krogu volitev se bosta pomerila Danilo Türk in Borut Pahor

Mladina skupaj z agencijo Ninamedia že od konca oktobra meri razpoloženje javnosti. Anketirance sprašujemo o tem, koga bodo podprli na volitvah. Ne gre za običajno javnomnenjsko anketo, pač pa za analizo po metodi »tracking pool«, ki se izvaja vsak dan na novem vzorcu, končna napoved pa je rezultat zadnjih treh dnevnih merjenj. S to metodo lahko opazujemo trende padanja in rasti podpore predsedniškim kandidatom.

Nam lahko zaupate, za katerega kandidata boste glasovali 11. novembra oz. kateri kandidat vam je najbližji, najbolj simpatičen?

© © Ninamedia: 26, 27, 29, 30. oktober ter 2., 3. 4., 5., 6., 7. november, n= 1000 (posamična volilna napoved n=300; dnevno se opravi po 100 anket)

Zgodovina slovenskih volitev nas namreč uči, da volivci radi prehajajo sem in tja, nekateri pa se za svojega kandidata odločijo šele v zadnjih dneh pred volitvami. Na podlagi tovrstnega merjenja volilnega razpoloženja smo na Mladini pravilno napovedali zmago SD leta 2008 in zmago Pozitivne Slovenije tri leta pozneje. Morda se bo tokrat zgodilo enako.

Kakšen izid se torej napoveduje v sredo zvečer? Na dan, ko se končuje redakcija tiskane Mladine, natančnega volilnega izida še ne moremo napovedati. Po izmerjenih volilnih preferencah pa je očitno, da bo zmagovalec prvega kroga volitev Danilo Türk, da se bo v drugi krog uvrstil Borut Pahor in da bo najmanj glasov zbral kandidat vlade Milan Zver. Trend padanja podpore Danilu Türku nakazuje, da je predsednik republike v zadnjih predvolilnih dnevih izgubil razmeroma veliko število volivcev. Če se bo ta padajoči trend nadaljeval tudi v času predvolilnih soočenj za drugi krog volitev, potem bo morda na koncu zmagal Borut Pahor. Nekatere ankete javnega mnenja so njegovo zmago že začele napovedovati. Do 2. decembra, ko bo v Sloveniji na vrsti drugi krog volitev, je sicer še slab mesec dni. V tem času se tehtnica lahko nagne na to ali na ono stran.

Zadnjo predvolilno napoved za prvi krog predsedniških volitev bomo objavili na Mladinini internetni strani v petek nekaj minut pred začetkom volilnega molka.

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.