Grega Repovž

9. 11. 2012

Število komentarjev

Politika

Zadnja napoved: Türku 43,8 odstotka. Drugi krog bo tesen.

© Ninamedia: 26, 27, 29, 30. oktober ter 2., 3. 4., 5., 6., 7., 8. in 9. novembra, n= 1400 (posamična volilna napoved n=300; dnevno se opravi po 100 anket)

Zadni dan javnomnenjske raziskave tracking poll smo izvedli na povečanem vzorcu. Na podlagi danes narejenih 200 anket in 200 anket, ki smo jih izvedli v predhodnih dveh dneh, v agenciji Ninamedia in tedniku Mladina napovedujemo, da bo v prvem krogu Danilo Türk prejel 43,8 odstotka glasov, Borut Pahor mu bo sledil s 33,6 odstotka glasov, na zadnjem mestu pa bo Milan Zver z 22,6 odstotka glasov.

© Ninamedia: 26, 27, 29, 30. oktober ter 2., 3. 4., 5., 6., 7., 8. in 9. novembra, n= 1400 (posamična volilna napoved n=300; dnevno se opravi po 100 anket)

Drugemu krogu predsedniških volitev se tako Slovenija ne more izogniti. To nakazuje tudi tako imenovani interval zaupanja volilne napovedi. V skladu z našo analizo lahko Türk poseže do največ 49,4 odstotka vseh glasov na volitvah, zagotovo pa bo dosegel najmanj 38,2 odstotka glasov. A če je zadnja pretekla napoved kazala, da še lahko preseže 50 odstotkov, zdaj ni več tako. Interval zaupanja pri Borutu Pahorju je med 28,3 odstotki in 38,9 odstotki. Pri Milanu Zveru so številke bistveno nižje, ne dosega niti najnižjega možnega rezultata Boruta Pahorja in ga torej praktično ne more v nobenem primeru prehiteti – seveda pa presenečenja ni mogoče izključiti. Interval zaupanja pri Zveru je med 17,9 odstotka in 27,3 odstotka.

© Ninamedia: 26, 27, 29, 30. oktober ter 2., 3. 4., 5., 6., 7., 8. in 9. novembra, n= 1400 (posamična volilna napoved n=300; dnevno se opravi po 100 anket)

Pred Slovenijo je torej drugi krog volitev. Vendar ne gre zgolj seštevati glasov proti kandidatov. Volivci bodo o podpori ponovno razmislili, pa tudi drugega kroga se ne bodo udeležili vsi volivci, ki se bodo udeležili prvega kroga.

Kaj je tracking poll?

V čem je skrivnost tracking polla? V nasprotju z drugimi anketami se tracinkg poll izvaja kontinuirano, vsak dan na novem vzorcu. Prve in druge meritve sploh ne objavimo, temveč počakamo, da imamo skupaj tri meritve. Iz treh meritev naredimo presek zaporednih dni in to je prvi rezultat meritve. Nato vsak dan odvzamemo rezultat prvega dne in dodamo rezultat nove meritve. S tem pa dobimo tudi gibanje glasov in časovno vrsto, ki sproti zaznava premike znotraj volilnega telesa. Vidimo, ali se povečuje število neopredeljenih, vidimo, ali je kakšen kandidat začel napredovati ali nazadovati. In nenazadnje: vidimo tudi, kakšne so koncentracije glasov glede na izkazano udeležbo.

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.