|  Politika

Kdo je najvplivnejši pravnik?

Med 20 najvplivnejšimi pravniki: Nataša Pirc Musar in Nina Zidar Klemenčič

Med 20 najvplivnejšimi pravniki: Nataša Pirc Musar in Nina Zidar Klemenčič
© Borut Krajnc

Na portalu Ius-info tudi letos poteka tradicionalni izbor 10 najvplivnejših pravnikov. Z zaključkom prvega dela izbora je znanih 20 finalistov. Med 20 pravnicami in pravniki, ki so bili največkrat predlagani, bodo obiskovalci portala izbrali deset najbolj vplivnih pravnikov za leto 2012.

V izboru za najvplivnejše pravnike so Matej Avbelj, Bojan Bugarič, Miro Cerar, Janja Hojnik, Uroš Ilič, Goran Klemenčič, Rajko Knez, Franci Matoz, Vlasta Nussdorfer, Marko Pavliha, Nataša Pirc Musar, Rajko Pirnat, Senko Pličanič, Romana Sladič, Staša Ternik Krištofelc, Danilo Türk, Lojze Ude, Gregor Virant, Nina Zidar Klemenčič, Blanka Žgajnar.

V prvem delu izbora, ki se je zaključil v petek, so uporabniki in obiskovalci portala podajali svoje predloge, kdo so slovenski pravniki in pravnice, ki so po njihovem mnenju vidno zaznamovali leto 2012. Na portalu Ius-info so prejeli skoraj 500 predlogov, med njimi pa je bilo 118 različnih imen slovenskih pravnikov in pravnic.

Kot so sporočili organizatorji, se je v finalni izbor uvrstilo tudi nekaj novih obrazov, ki so v letošnjem letu vidneje zaznamovali slovenski pravni, medijski in predvsem politični prostor, še vedno pa imajo močan vpliv pravniki, ki prihajajo z akademskega področja.

V drugem delu izbora, ki se je začel danes, bo vsak glasovalec lahko oddal svoj glas za enega izmed 20 predlaganih pravnikov in pravnic, ob tem pa bo lahko dodal tudi vprašanje za posameznega kandidata. Glasovanje se bo zaključilo v petek, 23. novembra, ko bodo po preštetju vseh glasov znana imena desetih najvplivnejših pravnikov 2012.

Izbor 10 najvplivnejših pravnikov postaja že tradicionalen in pridobiva vedno večjo veljavo tako v pravni kot tudi širši javnosti. Vseh 10 najvplivnejših pravnikov bo družba Ius Software tudi letos povabila na okroglo mizo, s katero se izbor že tradicionalno zaključuje. Na okrogli mizi, ki jo bo vodil docent za evropsko pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani Matej Accetto, bodo 4. decembra najvplivnejši pravniki in pravnice soočili mnenja o različnih aktualnih temah in dogodkih v slovenskem političnem, gospodarskem in družbenem okolju. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.