Borut Mekina

 |  Politika

Podpisi: Gorenak se še bolj zapleta

Minister se zapleta

Minister se zapleta
© Borut Krajnc

V današnji tiskani izdaji Mladine in včeraj na internetu smo objavili sliko zaslona računalnika MNZ, ki dokazuje, da so na ministrstvu referendumske podpise sindikata kemične in gumarske industrije preverili že v petek, 26. 10. ob 15. uri. Nato pa so uradni dopis zadrževali vse do 30. 10., ko je potekel rok, v katerem bi lahko sindikat še zbral nove podpise.

Iz MNZ so se včeraj odzvali na naš zapis na spletnih straneh, češ "da zavračajo očitke o namernem zadrževanju seznama podpisnikov". A so se pri tem še bolj zapletli. Zapisali so, da so sicer podpise resda prešteli 26. 10., a so nato seznam podpisnikov "preverjal še v naslednjem tednu". Podobno je za televizije včeraj izjavil minister Gorenak:

"V ponedeljek, 29. 10. 2012, je potekala kontrola ustreznosti izvedenega preverjanja, kar je običajna praksa v primeru, ko je zbranih podpisnikov premalo. To pomeni kontrolo upravičenosti izločitve neustreznih podpisov, saj bi morebitna napaka lahko vplivala na končni rezultat števila preverjanja. Šele po končani kontroli, kjer ni bilo ugotovljenih nepravilnosti pri izločanju podpisnikov, je bil dopis, skupaj s poročilom, ki je odražalo število preverjenih podpisov do konca delovnega dne v petek, 26. 10. 2012, dne 30. 10. 2012 posredovan v Državni zbor."

Od kod smo dobili sliko zaslona?

Od kod smo dobili sliko zaslona?

Toda v poročilu o opravljenem nadzoru na Direktoratu za upravne notranje zadeve, ki so ga na MNZ objavili v torek, 13. 11., to dejstvo ni omenjeno. Ravno nasprotno, zadnji odstavek poročila, ki ga je zapisal vodja nadzora Mile Nunić se glasi:

"Po končanem postopku preverjanja je DUNZMN z dopisom št. 042-8/2012/2 (1322-10), 26. 10. 2012 po kurirju posredoval celotno gradivo DZ ter navedel, da ima 2346 podpisnikov pobude volilno pravico in so v seznamu navedli tudi pravilne osebne podatke, kot jih določa Zakon o referendumu in ljudski iniciativi." Sam vodja nadzornikov pravi, da so gradivo po kurirju poslali že 26. 10., minister pravi, da so ga poslali kasneje, slika zaslona dokazuje, da so ga zadrževali...

Za pojasnilo smo še enkrat prosili notranje ministrstvo. Od tam so nam danes ob 13. uri odgovorili, da če je dokument opremljen "s tem datumom (26.10.2012) in pisarniško odredbo vročanja (po kurirju)," to še ne pomeni, "da je bil tega dne dejansko poslan". In pa, da sta "v zadnji alineji poročila o nadzoru, ki je objavljen na naših spletnih straneh, korektno navedeni številka dopisa in datum, ki je računalniško izpisan".

Zavaja Gorenak ali zavaja vodja nadzora? Ali je to sedaj še sploh pomembno?

P.S. Včeraj, po Mladinini objavi, so nekateri mediji poročali, češ da je nek dokument "zaokrožil". Minister Gorenak pa se je na svojem blogu, ki ga je danes zaradi faktičnih napak umaknil, zapisal, da se je s tem tudi razkrilo, kdo je Mladini vir. Morda kakšna stranka? Ne, kvečjemu obratno. Nič ni "zaokrožilo". Naš vir je transparenten, gre za spletno stran parlamenta, posneto v torek 13. 11., dokaz je priložen kot slika.

Dopisa MNZ državnemu zboru smo iz spletne strani parlamenta posneli v torek, 13. 11. 2012

Dopisa MNZ državnemu zboru smo iz spletne strani parlamenta posneli v torek, 13. 11. 2012

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.