Klemen Košak

 |  Mladina 47  |  Politika

Pravi mediji

Subvencije za medije, naklonjene desnici in cerkvi

Glavni urednik Demokracije Metod Berlec in Janez Janša. Tednik je na razpisu dobil 25.000 evrov.

Glavni urednik Demokracije Metod Berlec in Janez Janša. Tednik je na razpisu dobil 25.000 evrov.
© Borut Peterlin

Če ne veste, kateri mediji so po mnenju oblasti pravi, imate na voljo dobro referenčno točko. Pred kratkim so postali znani rezultati razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev v letu 2012, na podlagi katerega je superministrstvo med medije razdelilo 2,3 milijona evrov.

O razdelitvi denarja je odločala komisija, ki jo je vodil nekdanji dekan Fakultete za medije (FAME) dr. Peter Lah. Lah je pred kratkim na spletnem portalu Casnik.si objavil prispevek, v katerem je razložil, zakaj sindikalni protesti niso smiselni. Casnik.si izdaja podjetje Časnik, ki je na razpisu dobilo 25 tisoč evrov. Toliko je dobil na primer tudi brezplačnik Mariborski utrip, naklonjen mariborski občini. Verjetno mu ni škodilo, da je bila članica strokovne komisije dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica projekta Mestne občine Maribor Evropska prestolnica kulture.

Preostali člani komisije so bili sedanja dekanka FAME dr. Mateja Rek, direktor sveta za radiodifuzijo in predavatelj na novogoriški fakulteti za uporabne družbene študije (FUDŠ) dr. Dejan Jelovac ter prodekanka za izobraževanje na novomeški Fakulteti za informacijske študije (FIŠ) dr. Nadja Damij, sicer partnerica direktorja direktorata za visoko šolstvo dr. Boruta Rončevića. FAME in FUDŠ sta v posredni lasti dr. Janeza Povha, dr. Matevža Tomšiča, dr. Mateja Makaroviča in Rončevića, ki so člani ali simpatizerji stranke SDS.

Ministrstvo je izmed večjih medijev subvencijo namenilo le Delu, 25 tisoč evrov za projekt Nedeljske vsebine. Enaka zneska je namenilo podjetjema Nova obzorja in Prava smer za projekta s podobnima naslovoma Slovenija in izzivi časa oziroma Slovenija na razpotju. Razvojni izzivi za prihodnost. Podjetje Nova obzorja, sicer izdajatelj tednika Demokracija, je v solastništvu stranke SDS, Dušana Lajovica in Dejana Kaloha, ki je bil urednik vladi naklonjenega portala Politikis.si, dokler ni pred kratkim postal svetovalec notranjega ministra. Prava smer pa izdaja tednik Reporter in je v lasti Boštjana Krefta, bratranca neuspešnega medijskega tajkuna Mateja Raščana.

Več denarja kot posamezni tiskani mediji so dobile posamezne radijske in televizijske postaje. Tri radijske postaje v lasti Lea Oblaka so dobile skupno skoraj 140 tisoč evrov, Radio Murski val, ki ga vodi še ena sodelavka Državljanske liste, Irma Benko, pa je dobil 72 tisoč evrov. 23.909 evrov je dobil podpornik SDS in filmski producent Boris Tomašič za projekt Pogovor in pika.

Brez subvencij niso ostali niti katoliški cerkvi naklonjeni mediji. Radio Ognjišče je prejelo 72 tisoč evrov, Zavod Iskreni.net, velik nasprotnik družinskega zakonika prejšnje vlade, pa 11.916 evrov.

Treba je povedati, da neposredne povezave z vladnimi politiki ali cerkvijo niso bile nujne za pridobitev subvencij. Največ denarja, 106.360 evrov, je dobila velenjska televizija VTV Studio. S po sto tisoč evri ji sledijo TV Idea, TV Celje in Tele-TV, ki omogoča oddajanje programa Gorenjske televizije. Je pa zanimivo, da je na vsaki od teh štirih televizij premier Janez Janša v zadnjem letu gostoval vsaj enkrat.

Tudi Mladina se je prijavila na razpis, vendar je komisija odločila, da ji sredstev ne bo namenila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.