|  Politika

Nova sestava državnega sveta

V DS ostajajo sindikalisti Dušan Semolič, Branimir Štrukelj in Drago Ščernjavič, četrti predstavnik delojemalcev pa bo Oskar Komac

Med tistimi, ki jim je uspela vnovična izvolitev, ni sedanjega predsednika DS Blaža Kavčiča.

Med tistimi, ki jim je uspela vnovična izvolitev, ni sedanjega predsednika DS Blaža Kavčiča.
© Matej Leskovšek

Po včerajšnjih volitvah 18 zastopnikov socialnih, gospodarskih in poklicnih interesov je neuradno znana celotna sestava novega mandata državnega sveta. Med novoizvoljenimi svetniki jih je 16 funkcijo opravljalo tudi v dosedanjem sklicu, v 40-članskem organu bodo tri ženske.

Iz vrst delodajalcev je svetniški položaj tudi v novem mandatu obdržal Stojan Binder, poleg njega pa so bili izvoljeni predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Milan Lukić, generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Igor Antauer in predsednica upravnega odbora Trgovinske zbornice Slovenije Marija Lah. Dosedanjih svetnikov Dušana Črnigoja, Boruta Meha in Bojana Papiča ni bilo med kandidati. Predstavnika kmetov bosta v prihodnjem sklicu DS še naprej Cvetko Zupančič in Peter Vrisk, pred vrati državnega sveta pa je med drugim ostal nekdanji predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Ciril Smrkolj.

Na predlog Odvetniške zbornice Slovenije je predstavnica samostojnih poklicev postala Bojana Potočan. Na tej funkciji bo nasledila Mihaela Jenčiča, ki pa ga tokrat ni bilo med kandidati. Rektor ljubljanske univerze Radovan Stanislav Pejovnik bo v državnem svetu po novem zastopal univerze, visoke in višje šole. Doslej je bil državni svetnik Jože Mencinger, ki pa se ni znova potegoval za to funkcijo. Funkcionalne interese kulture in športa pa bo v DS poslej zastopal ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana Mitja Bervar. V volilni tekmi je med drugim premagal dosedanjega svetnika Antona Peršaka, ki mu ponovna osvojitev svetniškega mandata ni uspela.

Prav tako ponovna kandidatura ni uspela dosedanjemu svetniku Borisu Šuštaršiču, ki je v DS zastopal interese socialnega varstva. Premagala ga je sekretarka Združenja centrov za socialno delo Darja Kuzmanič Korva. Na svetniški funkciji pa tudi v novem mandatu ostaja Janvit Golob kot predstavnik raziskovalne dejavnosti. Bil je edini kandidat za to funkcijo. Prav tako je bil edini kandidat Peter Požun, ki bo zastopal interese zdravstva. Že dopoldan so na volilnih zborih izvolili predstavnike delojemalcev. V DS tako ostajajo sindikalisti Dušan Semolič, Branimir Štrukelj in Drago Ščernjavič, četrti predstavnik delojemalcev pa bo Oskar Komac. Za državnega svetnika, predstavnika delojemalcev, se je poleg izvoljenih sicer potegoval še predsednik konfederacije Pergam Janez Posedi.

Interese obrtnikov bo v DS še naprej zastopal Alojz Kovšca, za predstavnika vzgoje in izobraževanja je bil izvoljen Zoran Božič, ki ga je predlagala Zveza društev Slavistično društvo Slovenije. Že v sredo so sicer na volilnih zborih po Sloveniji odločili o 22 državnih svetnikih, ki bodo zastopali lokalne interese. V prihodnjem, petem sklicu po vrsti bo v DS tako sedelo kar nekaj županov. Svetniške funkcije bo obdržalo sedem sedanjih predstavnikov lokalnih interesov. Med tistimi, ki jim je uspela vnovična izvolitev, pa ni sedanjega predsednika DS Blaža Kavčiča.

Skupno je bilo za 40 svetniških mest 127 kandidatov; 83 za predstavnike lokalnih interesov, 44 pa za predstavnike t. i. funkcionalnih interesov. Med njimi je bila tudi več kot polovica svetnikov iz sedanje sestave. Volitve v DS so potekale na volilnih zborih volilnih teles, ki jih sestavljajo posebej izvoljeni predstavniki lokalnih skupnosti in interesnih organizacij - elektorji. V sredo so tako elektorji volili 22 državnih svetnikov, ki bodo zastopali lokalne interese, danes pa so volilni zbori odločili še o preostalih 18 svetnikih, zastopnikih socialnih, gospodarskih in poklicnih interesov.

Državna volilna komisija naj bi izide glasovanja uradno potrdila na seji 27. novembra. Novoizvoljeni svetniki naj bi se na prvi, ustanovni seji sestali 12. decembra, na kateri naj bi tudi izvolili svojega predsednika. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.