Grega Repovž

 |  Politika

Anketa Mladine: Minimalni premiki, kaj pa Štajerska?

Če bi bile volitve danes, bi Borut Pahor zmagal z več kot 61 odstotki

© Ninamedia: 21., 22., 26., 27. in 28. november, n=500

Če bi bile volitve danes, bi Boruta Pahorja po naši zadnji projekciji podprlo 61,2 odstotka anketiranih, Danila Türka pa 38,8 odstotka anketiranih. Glede na predhodne tri dni meritve se je podpora Pahorju spet zmanjšala, od začetka merjenja za več kot tri odstotne točke. Za prav toliko se je dvignila podpora Danilu Türku. Podpora Pahorju je močna, prednost velika, kljub temu pa prihaja do premikov, nanje morda vpliva opredeljevanje kandidatov do razraščajočih se nemirov v državi.

Prav nemiri so tisti, ki lahko bistveno vplivajo na udeležbo na volitvah, s tem pa tudi na rezultat. Če bi čas ne bil tako nemiren, bi lahko sicer zapisali, da je bodoči predsednik republike Pahor. A v tem trenutku lahko zlasti na Štajerskem – kjer je pričakovanje podpore protestom pričakovano veliko - pride do premikov volilnega telesa, ki ga bodo ankete težko zaznale, saj so vzorci premajhni. Počakati bo treba tudi na reakcijo javnosti in kandidatov na napovedane petkove demonstracije v Ljubljani, za katere v tem trenutku kaže, da lahko postanejo zelo velike. Če bo Pahor še vedno tako podpiral vlado, ga to lahko stane določenega dela glasov. Kako velikega, ni mogoče napovedati.

© Ninamedia: 21., 22., 26., 27. in 28. november, n=500

Časovna primerjava treh meritev sicer nakazuje upadanje podpore Pahorju ter rast podpore Türku. Vendar pa premiki za zdaj niso tako veliki, da bi ogrožali Pahorjevo zmago. Uganka pa ostaja, čigavi volivci bodo tokrat bolj zavzeto prišli na volitve.

Tudi tokrat smo anketirance najprej vprašali, ali so se udeležili prvega kroga predsedniških volitev. 83 vprašanih je odgovorilo z da, 17 pa negativno. Od tega jih je tokrat 47,4 odstotka dejalo, da so volili Pahorja, 25,9 odstotka jih je volilo Türka, 15,4 odstotkov Milana Zvera, 11,3 odstotka pa se jih ni želelo izreči. Da se bodo drugega kroga zagotovo udeležili, je napovedalo 61 odstotkov, da se jih bodo verjetno, je napovedalo 16 odstotkov, da se jih verjetno ne bodo 5,5 odstotka, zagotovo se jih ne bo udeležilo 15,8 odstotka, neodločenih pa je bilo 1,6 odstotka anketiranih. Delež neodločenih je pričakovano začel bistveno padati.

Nato smo anketirance vprašali, koga bodo volili. Na to vprašanje jih je 58 odstotkov odgovorilo Boruta Pahorja, 29,3 odstotka Danila Türka, 12,7 odstotka pa je bilo še neodločnih. Prav te smo nato vprašali še, kateri izmed dveh kandidatov jim je bolj simpatičen: 2,5 odstotkov izmed vseh je reklo, da je to Pahor, 9,1 odstotka pa, da je to Türk, 11,6 odstotka jih je tudi po tem vprašanju ostalo neodločenih. Iz teh podatkov smo potem dobili volilno napoved. Slednje je zanimivo. Zadnje dni je bilo tudi pri tem vprašanju bistveno več tistih, ki jim je bil bolj simpatičen Pahor, zdaj pa očitno prihaja pri delu volivcev do ponovnega razmisleka. Seveda pa je ta delež volivcev v tem trenutku tako nizek, da za zdaj ne more ogroziti zmage Boruta Pahorja.

Agencija Ninamedia in tednik Mladina tudi v drugem krogu predsedniških volitev merita javno mnenje. Tudi tokrat uporabljamo metodo tracking poll, ki je sicer v prvem krogu predsedniških volitev prvič v svoji zgodovini dala v primerjavi z dejanskim izidom netočno napoved. A glede na dejstvo, da smo s to metodo doslej vedno pravilno napovedali izid volitev, smo čas obema krogom izkoristili za preveritev metode in nekatere popravke.

Vsak dan izvedemo sto anket, podatke združimo in nato vsak dan objavimo le rezultate zadnjih treh dni meritve.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.