|  Družba

Gorenjska vstaja na Jesenicah

Miren protest na katerem se zbralo nekaj sto protestnikov proti vladajoči politiki in trenutnemu stanju v državi

Naj shod poteka z ramo ob rami brez nasilja ali pijančevanja, je pozvala skupina Gorenjska vstaja.

"Naj shod poteka z ramo ob rami brez nasilja ali pijančevanja," je pozvala skupina Gorenjska vstaja.
© facebook

Po protestih v Mariboru in Ljubljani so se začeli tudi protesti na Gorenjskem, in sicer na Jesenicah, kjer se je kljub dežju na Čufarjem trgu zbralo okrog sto protestnikov proti vladajoči politiki in trenutnemu stanju v državi. Miren protest, ki je bil organiziran prek Facebooka, je napoved današnjega množičnejšega shoda v Kranju.

V močnem nalivu se je na Čufarjevem trgu zbralo več deset ljudi, ki so v izjavah medijem opozorili na težko stanje v državi in kritizirali slovensko politiko. Ena izmed udeleženk je pojasnila, da je mati samohranilka dveh otrok, ki dela v javni upravi za mesečno plačo 680 evrov neto in le težko preživlja svojo družino. "Dovolj nam je," je poudarila in dodala, da je "treba zamenjati tiste, ki nas že 20 let vrtijo okrog prsta in nam obljubljajo boljše čase in Švico".

"Nocojšnji protest je najbolje izkoristiti kot reklamo in spodbudo vsem, da gremo jutri v Kranj, v petek v Ljubljano in če bo treba tudi v Maribor. Vsi se moramo zbrati na enem mestu, saj bodo sicer pometali z nami, kar delajo po celi Evropi že nekaj časa, ampak se ljudje tukaj tega sploh ne zavedajo," pa je poudaril drug protestnik. Na mirnem protestu na Jesenicah ni bilo prisotnih policistov. Anonimni organizatorji protesta, ki je bil sklican šele popoldan, so prek spletnega družbenega omrežja Facebook udeležence pozvali, naj ne uporabljajo pirotehničnih sredstev, nožev in granitnih kock. "Naj shod poteka z ramo ob rami brez nasilja ali pijančevanja," je pozvala skupina Gorenjska vstaja.

K mirnim demonstracijam po Gorenjskem so pozvali tudi policisti, ki so opozorili, da je na javnih zbiranjih prepovedano imeti pri sebi orožje, eksplozivne snovi, pirotehnične izdelke ali nevarne predmete in snovi. Policisti želijo, da protestniki svoje mnenje izražajo na miren in civiliziran način ter da se miroljubne demonstracije ne bi sprevrgle v nasilne, tako kot se je to zgodilo v minulih dneh.

Glede na to, kakšno podporo je organizacija shoda doživela med uporabniki spletnega družbenega omrežja Facebook, se na današnjem protestu, ki se bo začel ob 16. uri pred kranjsko občinsko stavbo, pričakuje več sto ljudi. Do srede zvečer je udeležbo prek družbenega omrežja napovedalo skoraj 400 uporabnikov Facebooka. Anonimni organizator shoda, ki deluje pod nazivom Gorenjska vstaja, si želi mirnih demonstracij. Udeležence poziva, naj ne uporabljajo pirotehničnih sredstev, nožev in granitnih kock. "Naj shod poteka z ramo ob rami brez nasilja ali pijančevanja," poudarja.

 Tako je pritrdil tudi pozivom gorenjskih policistov, ki si želijo, da bi protestniki izražali svoje mnenje na miren in civiliziran način. "Ne želimo, da se miroljubne demonstracije sprevržejo v nasilne, kot smo jim bili priča minule dni, da smo bili posledično primorani k represivnemu ukrepanju," so sporočili s Policijske uprave Kranj. V Kranju naj bi bili protesti usmerjeni tako proti vladni kot tudi mestni politiki, in sicer proti županu Mohorju Bogataju, ki mu je občinska opozicija večkrat očitala samovoljo. Tožilstvo in kriminalisti pa zoper njega vodijo tudi preiskavo zaradi sporne poravnave v višini 620.000 evrov med občino in Stanovanjsko zadrugo Gorenjske. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.