|  Politika

Maribor: Protest za izpustitev priprtih protestnikov

Aretacija v Mariboru

Aretacija v Mariboru
© Youtube

Zunajrazpravni senat mariborskega okrožnega sodišča je v soboto in nedeljo zavrnil vse pritožbe priprtih po ponedeljkovih protestih zoper sklepe preiskovalnih sodnikov o odreditvi pripora, ob tem pa pripor spet odredil zoper sedmerico, ki so jo preiskovalni sodniki že izpustili na prostost; do zdaj jih je šest že v mariborskem zaporu. Zaradi tega je danes ob 16.30 v Mariboru napovedan nov protest za izpustitev priprtih.

Ob odločanju o nesoglasjih glede odreditve pripora med preiskovalnimi sodniki in okrožnimi državnimi tožilci pa je sodišče v enem primeru pritrdilo odločitvi preiskovalnega sodnika in pripora ni odredilo, v vseh ostalih primerih pa je pritrdilo predlogu tožilstva. Tako je bil pripor znova odrejen zoper štiri ljudi zaradi suma storitve kaznivega dejanja sodelovanja v skupini, ki je uradni osebi preprečila uradno dejanje, ter zoper tri, ki so osumljeni kaznivega dejanja napada na uradno osebo. Prav tako je senat glede odreditve pripora v vseh treh primerih, v katerih je preiskovalni sodnik odredil hišni pripor, tega spremenil v pripor. V vseh primerih je bil pripor odrejen zaradi ponovitvene nevarnosti, so pojasnili na mariborskem sodišču in dodali, da je zoper te odločitve sodišča mogoča pritožba na višje sodišče.

Sicer pa bo danes prav zaradi nestrinjanja z odločitvami sodišča v Mariboru pred spomenikom talcem tik ob zgradbi sodišča na Sodni ulici potekal nov protestni shod. Na njem bodo zahtevali izpustitev 18-letnika, za katerega mati trdi, da se je tam znašel po nedolžnem, pa tudi izpustitev vseh ostalih priprtih. Zahtevali bodo tudi "oprostitev vseh obtožb, odškodnine žrtvam policijskega nasilja in neodvisno preiskavo policijskega nasilja nad vstajniki".

55135668

Protestni shod preko Facebooka organizira skupina, ki se je poimenovala Vstajniška republika, svoj prihod pa je potrdilo že več kot 500 ljudi. Kot je razvidno iz njihove strani na družabnem omrežju, skupina sicer zagovarja precej radikalna stališča. Po njihovem mariborski primer protestov proti županu Francu Kanglerju kaže, da so vstaje uspešne, če omogočajo izražanje njihovega ogorčenja.

"Svoje ogorčenje izražamo na različne načine: s pirotehničnimi sredstvi, ognjevitimi govori in skandiranji, uničevanjem naprav s katerimi nas skorumpiranci kradejo (na primer radarji), tudi z granitnimi kockami, ki jih mečemo v palače, iz katerih se skorumpiranci nikakor nočejo umakniti. In v Mariboru se je pokazalo, da je združeno izražanje ogorčenja tisti argument, ki na koncu skorumpiranca prepriča, da odstopi," so zapisali na spletu.

Na javnost so se danes obrnili tudi starši nekaterih na zadnjih protestih po njihovem mnenju nezakonito priprtih fantov. Kot so zapisali v izjavi za javnost, je od 13 fantov, ki so v priporu "skupaj s kriminalci že ves teden", in petih, ki so jih v pripor vrnili v zadnjih dneh, vsaj nekaj zagotovo nedolžnih, saj obremenilno gradivo zoper njih vsebuje številna protislovja in napake.

Mati priprtega Nathana na Facebook strani opozarja na posnetek aretacije nekega mladeniča, ki naj bi metal granitne kocke, čeprav je v rokah držal transparent:

NVA71ROf6fw

(STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.