Borut Mekina

 |  Politika

Afera Patria: Finci vložili obtožnico zaradi podkupovanja Janše

Jože Zagožen in Janez Janša na slovenski zatožni klopi

Jože Zagožen in Janez Janša na slovenski zatožni klopi
© Borut Krajnc

Finski tožilec Jukka Rappe in okrožni tožilec Timo Kokkomäki sta danes na sodišče vložila obtožnico proti šestim finskim državljanom zaradi korupcije in industrijskega vohunstva v zadevi Patria, piše na spletni strani finskega generalnega državnega tožilstva.

Iz sporočila za javnost izhaja, da je obtoženi tudi bivši predsednik uprave - očitno gre za Jormo Wiitakorpija - in še pet preostalih zaposlenih v Patrii zaradi "dajanja obljube ali dajanja podkupnine v obliki provizije preko posrednikov v zameno za dejanja slovenskih javnih in vojaških uslužbencev, med drugimi je to predsednik vlade in namestnik generalštaba Slovenije, pri katerih je tožilstvo prepričano, da so imeli vpliv na postopek nabave vozil," je zapisano v sporočilu.

Podkupnine naj bi znašale "vsaj" 10 odstotkov celotne vrednosti posla, dejansko izplačan pa je bil del podkupnine, saj je, kot je znano, na posel postal pozoren avstrijski urad za preprečevanje pranja denarja. Sodni spis v finskem primeru zaenkrat javnosti še ni dostopen. Ostal bo tajen do prve javne obravnave, razen če bo pred tem drugače odločilo sodišče, je še zapisano v sporočilu.

Za Delo pa je vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc, ki zastopa tožilstvo v zadevi Patria, potrdil, da so po končani sodni preiskavi danes vložili obtožnico v tako imenovani zadevi Patria 2 zoper slikarja Jureta Cekuto in Petra Zupana, nekdanjega brigadirja in vodjo službe temeljnih razvojnih programov na ministrstvu za obrambo. Zupana obtožnica bremeni kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, Cekuto pa napeljevanja k temu kaznivemu dejanju, poroča Delo. "Tožilstvo se je v tem primeru oprlo predvsem na dokumentacijo iz treh držav, iz katere izhajajo navidezni gospodarski posli trženja. Tožilstvo meni, da je bilo med 400.000 in 500.000 evrov dejansko izplačanih na podlagi podatkov, ki so bili še pred razpisom neupravičeno izročeni Patrii."

V Sloveniji pa je ta mesec višje sodišče, kot je znano, tudi razveljavilo sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je razsodilo, da je finski novinar Magnus Berglund v oddaji Resnica o Patrii užalil čast predsednika vlade Janeza Janše, ker naj ne bi uporabil pogojnika.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.