|  Družba

Ameriški tviti bodo arhivirani

Ameriška Kongresna knjižnica, ki hrani več deset milijonov knjig in je ena največjih tovrstnih ustanov na svetu, si je zadala nalogo, da bo poleg knjig hranila tudi nekaj lažjega in bolj kratkotrajnega - na milijone tvitov, ki jih Američani vsak dan pošljejo v medmrežje. Knjižnica bo tako vsak dan v svoj arhiv dodala okoli 400 milijonov tvitov, s čimer upa da bo raziskovalcem omogočila vpogled v majhen, vendar pomembnem del dogajanja v državi.

"Del poslanstva Kongresne knjižnice je, da beleži zgodovino države in ustvarja zbirke z raziskovalno vrednostjo," so poudarili v knjižnici. Ustanova skrbi za skoraj 35 milijonov knjig in zgodovinskih dokumentov, skupaj pa njen arhiv obsega več kot 150 milijonov predmetov v več kot 400 jezikih. Leta 2010 je knjižnica sklenila dogovor z družbenim omrežjem Twitter, ki je zanjo odprl lastne arhive, ki segajo vse do prvih tvitov v letu 2006, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od takrat so uporabniki ustvarili že več kot 170 milijard tvitov, eden večjih izzivov za knjižnico pa bo seveda, kako shranjevati to množico podatkov - v ta namen so zaenkrat pripravila več kot 133.000 gigabajtov prostora.

Število tvitov namreč iz leta v leto raste skoraj eksponentno. Februarja 2011 so uporabniki po svetu vsak dan napisali okoli 140 milijonov tvitov, do oktobra lani pa je število poraslo že na približno pol milijarde na dan - pri čemer se velika večina uporabnikov omrežja nahaja v ZDA. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.