|  Kultura

Jaka Železnikar v Centru in Galeriji P74 o vzorčenju in pregovorih

© Matej Leskovšek

V centru in galeriji P74 bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Jake Železnikarja z naslovom Brez sreče se še čevelj ne obuje. "Razstava ni likovna, ampak temelji na jeziku. Zbrana so dela, ki se nanašajo na pregovore," je o razstavi za STA povedal avtor. Del razstave temelji na vzorčenih pregovorih, kjer je Železnikar dva pregovora združil v novega. "To je princip kombinacije oziroma vzorčenja, podobno kot DJ-ji mešajo glasbo," je pojasnil.

Drugi del postavitve se nanaša na delo Evropregovori iz obdobja približevanja Slovenije Evropski uniji. Za spletno mesto Evrokultura je Železnikar tedaj, na povabilo Zavoda za sodobno umetnost SCCA oziroma umetnice Alenke Pirman, naredil spletno delo, ki je vključevalo zbirko okoli 400 "evrobesed" - običajnih besed, ki so v medijih dobile predpono evro.

Evropregovori nastajajo tako, da se programsko v nekaj izbranih slovenskih pregovorov na določena mesta vstavljajo "evrobesede". Med projektom je nastalo več kot milijon in pol možnih pregovorov, je povedal Železnikar in dodal, da je na tokratni razstavi predstavljen izbor 13 po njegovem mnenju zanimivih pregovorov.

"Eno delo kombinira ali vzorči pregovore, drugo delo pa je generativno," je deli primerjal avtor. Po njegovih besedah je razstava popolnoma analogna, tekst pa je prikazan na stenah.

Železnikar je ob postavitvi zapisal, da ga je k njej napeljalo zanimanje za "spoj tradicije in (nekaterih) metod značilnih za današnjo spletno komunikacijo in sodobno kulturo". "Rezultati tako hkrati delujejo že znani in nenavadni, novi," je dodal.

Razstava se vpenja v avtorjevo dolgoletno raziskovanje generativnih in nelinearnih načinov jezikovnega izražanja, ki ga udejanja v paleti medijev, od tiska in digitalnih medijev do jezika postavljenega v prostor, so sporočili iz galerije.

Jaka Železnikar je pesnik, pisatelj in eden pionirjev spletne umetnosti ter programer za spletno tehnologijo in kulturo. Leta 2010 je prejel naziv magistra kreativnega pisanja in novih medijev pri mentoricah Sue Thomas in Kate Pullinger na univerzi De Montfort University v Veliki Britaniji. Svoje delo predstavlja v literarnih in razstavnih prizoriščih, med drugim na Grafičnem bienalu in v Moderni galeriji. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.