Darja Kocbek

, 08:40  |  Družba

Kako zdravi so izdelki za nego telesa

Številne kreme, geli za prhanje, šamponi in deodoranti, ki jih uporabljamo vsak dan, poleg konzervansov vsebujejo tudi dišave in barvila, za katere obstajajo sumi, da povzročajo alergije, delujejo kot hormoni, povzročajo raka. Je to res? Na katere sestavine naj bodo potrošniki pozorni, so na voljo kozmetični izdelki, ki jih je mogoče uporabljati brez skrbi, sprašuje nemški Spiegel.

Med dišavami najbolj močne alergije povzročajo hrastov mah, ki je na izdelkih deklariran kot evernia pruastri extract, drevesni mah (evernia furfuracea extract), isoeugenol in cimetov aldehid (cinnamal). Axel Schnuch, vodja informacijskega združenja nemških dematoloških klinik, pravi, da nameravajo prepovedati uporabo mahu pri proizvodnji kozmetičnih izdelkov. Glede na količino in število kozmetičnih izdelkov, ki jih uporabljamo, je po njegovi oceni nevarnost za potrošnike, da dobijo alergijo, relativno majhna. Saj samo 0,1 odstotka od skoraj 100 odstotkov ljudi, ki uporabljajo različne vrste kozmetike, dobi alergijo.

Uredba EU o kozmetičnih izdelkih vsebuje več kot tisoč prepovedanih substanc in substanc, ki jih je v kozmetičnih izdelkih dovoljeno uporabljati v omejenih koncentracijah. Ta uredba predpisuje tudi pravila za uporabo konzervansov, barvil in filtrov UV. Annegret Blume, iz nemškega inštituta za oceno tveganj, razlaga, da so omejitve v tej uredbi določene v količinah, ki zagotavljajo, da tudi pri uporabi več kozmetičnih izdelkov hkrati ni nevarnosti za zdravje.

Kljub temu pa uredba ni popolna. Na informacijskem združenju dermatoloških klinik opažajo občutno povečanje alergij, ki jih povzroča konzervans metilizotiazolin. Ta konzervans proizvajalci začeli uporabljati potem, ko je zaradi pomote prišla na slab glas skupina drugih konzervansov. To so parabeni, razlaga Schnuch.

Pri tem gre za različne ugotovitve britanskih in nemških znanstvenikov. Parabenov ni več dovoljeno uporabljati v večji meri, odkar so jih britanski znanstveniki leta 2004 odkrili v tumorjih v prsih, vendar je nemški inštitut za oceno tveganj v njihovi študiji odkril več pomanjkljivosti. Nemci niso mogli najti povezave med deodoranti, ki so vsebovali parabene, in rakom na prsih. Parabeni so po ugotovitvah britanskih znanstvenikov problematični tudi zato, ker so poskusi na živalih pokazali, da parabeni delujejo podobno kot hormoni, zato zmanjšujejo plodnost in pri deklicah povzročajo prezgodnjo puberteto. Nemci pa pravijo, da niso vsi parbeni enaki in jih ne gre metati v isti koš. Po njihovih ugotovitvah so metilni in etilenski parabeni varni, za butilparabene in propilparabene pa predlagajo strožje mejne količine.

Problematična so tudi barvila za šminke, tetoviranje in barve za lase. S poskusi na živalih so znanstveniki ugotovili, da nekateri aromatični amini, ki so sestavina barvil azo, povzročajo raka. Nemci so lani v jeseni testirali 23 barv za lase in ugotovili, da nobene ne morejo priporočiti za uporabo, ker pri vseh obstaja tveganje, da lahko povzročijo alergijo, ki ostane vse življenje. Nekatere so vsebovale barvila, ki niso dovoljena, skrivajo pa se pod zapletenimi imeni 5-amino-6-kloro-o-cresol ali 6-amino-m-cresol.

Relativno novi v kozmetičnih izdelkih so nanomateriali. To so nano titanov dioksid ali nano cinkov oksid v kremah za sončenje, ki kot majhna ogledala odbijajo svetlobo. Nano srebro naj bi v kozmetičnih izdelkih preprečevalo razvoj klic. A nano materiali so tako majhni, da lahko prodrejo skozi zdravo kožo in povzročajo vnetja, slabijo organe, povzročajo raka, kažejo poskusi na živalih.

Kakšna tveganja predstavljajo nano materiali za človeka, še ni raziskano. Za zdaj je več študij pokazalo, da vsaj nano cinkov oksid ne prodre v kožo. Od sredine januarja je treba kozmetične izdelke, ki vsebujejo nano materiale, prijaviti evropski komisiji, in na etiketah je treba navesti, če izdelki vsebujejo nano materiale.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.