Igor Mekina

, 18:30  |  Družba

Elektrošok v imenu zakona

V Veliki Britaniji narašča uporaba tako imenovanih 'taserjev' ali električnih paralizatorjev, vendar se hkrati vse bolj kažejo nevarne posledice uporabe nad psihiatričnimi bolniki, pripadniki manjšin in mladimi

V Veliki Britaniji se policija pripravlja na širšo uporabo električnih paralizatorjev, priprav, ki ljudi onesposobijo z elektrošoki. Vendar pa so istočasno v medije pricurljala tudi poročila o zlorabah omenjene opreme, predvsem v psihiatričnih ustanovah. Policija je tako zadnjih treh letih v Angliji in Walesu najmanj dvainpetdesetkrat uporabila taserje nad duševno bolnimi ljudmi v bolnišnicah ali oskrbovalnih ustanovah. Civilnodružbene organizacije in zdravniki opozarjajo, da bi uporaba taserjev nad duševno bolnimi ljudmi lahko še poslabšala njihov položaj.

Komisija za kvaliteto oskrbe (Care Quality Commission, CQC), je ocenila, da bi bilo potrebno električne paralizatorje v psihiatričnih ustanovah uporabiti samo kot zadnje sredstvo. V policiji Leicestershire so 'taserje' uporabili 14-krat, od tega enajstkrat med transportom bolnikov, trikrat pa med zdravljenjem. V enem primeru je pacient grozil z nožem, v drugem pa je pacient grozil, da se bo poškodoval. V Avonu in Somersetu so uporabili taserje desetkrat, enkrat pa so 'paralizirali' tudi osebo mlajšo od 18 let. V Manchestru so uporabili orožje devetkrat in dvakrat z njim zagrozili, petnajstkrat pa je bilo uporabljeno na pacientih, ki so dobivali psihiatrično oskrbo.

Komisija za kvaliteto oskrbe je zapisala, da je »zelo zaskrbljujoče, da so bili 'taserji' uporabljeni znotraj zidov bolnišnic. Res je, da uporabe taserjev nikjer ni mogoče popolnoma izključiti, vendar bi morala biti vsaka uporaba podvržena temeljitem premisleku o tem, ali je osebje tako številčno kot po znanju potemtakem sploh dovolj usposobljeno za vzdrževanje reda«. Paul Jenkins, direktor organizacije za premislek o duševnih bolezni pa ocenjuje, da je »policijska uporaba 'taserjev' nad ljudmi v krizi žalostna in obtožujoča«, ter da bi policija morala biti »še posebej previdna pri uporabi 'taserjev' nad ljudmi, ki so pod dejstvom antipsihotičnih zdravil«, ker lahko »takšna zdravila oslabijo srce, kar pomeni, da imajo lahko taserji usodne posledice za to skupino pacientov«.

 Sicer pa ravno te dni policisti v Londonu dobivajo nove količine paralizatorjev, ki naj bi jih uporabljali za okoli 50 odstotkov več kot doslej. Tudi njihova uporaba se je medtem že povečala na 66 odstotkov. Do konca marca so policisti v Veliki Britaniji 'taserje' sprožili kar 1371-krat. Ob vsaki izstrelitvi se v človeka zarijeta dve majhni harpuni, ki preko povezanih žičk v osebo spustita tok z visoko napetostjo preko 50.000 voltov. To je dovolj, da je človek paraliziran in nesposoben premikanja. Uporaba 'taserjev' je v zadnjem času olajšana tudi s tem, da jih lahko po novem uporabljajo vsi policisti, ki opravijo tridnevni tečaj. Pred tem so paralizatorje lahko uporabljali samo policisti, ki so imeli dovoljenje za nošenje orožja.

Te spremembe sedaj vzbujajo zaskrbljenost zaradi pogoste uporabe orožja. Policisti sicer trdijo, da so 'taserji' še vedno manj nevarni od pravega orožja, vendar je očitno, da povsem nenevarni vendarle niso. Poleg povečane uporabe 'taserjev' nad duševnimi bolniki pa statistika kaže tudi povečano uporabo nad temnopoltimi, saj je temnopolt vsak drugi, ki se je znašel na merku policistov s paralizatorji. Vse več je tudi mladih ki so jih policisti 'paralizirali' z elektrošoki iz 'taserjev', saj jih je 61 odstotkov mlajših 30 let. Vse bolj ekstenzivno uporabo 'taserjev' kritizira tudi organizacija Amnesty International.

Po mnenju borcev za človekove pravice in svoboščine na čelu z Amnesty International so električni paralizatorji zgolj mučilne naprave, ki so bile samo v ZDA zlorabljene v nekaj sto primerih, saj žrtve niso bile nasilne, ampak je lahko šlo le za njihova bolezenska stanja. Več kot 114 oseb pa naj bi zaradi 'taserjev' v ZDA tudi umrlo. V strokovnem časniku Circulation je bila nedavno objavljena tudi študija, ki kaže, da električni udar s 'taserjem' vpliva na slabitev srca, na podlagi osmih primerov ljudi, ki so ob zadetku doživeli srčni infarkt. Sedem jih je ob tem namreč tudi umrlo, eden pa je preživel. Slovenska policija je 'taserje' pred leti sicer preizkušala, vendar se nato ni odločila za njihovo uvedbo v redno uporabo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.