Borut Mekina

 |  Mladina 20  |  Politika

Super poklic

Kako samostojni podjetniki postajajo davčna oaza sredi Slovenije

Dežela s.p.: V Sloveniji je že okoli 76 tisoč samostojnih podjetnikov. Ali kakšno tretjino več glede na prebivalstvo, kot jih imata Avstrija ali Nemčija z veliko daljšo podjetniško tradicijo.

Dežela s.p.: V Sloveniji je že okoli 76 tisoč samostojnih podjetnikov. Ali kakšno tretjino več glede na prebivalstvo, kot jih imata Avstrija ali Nemčija z veliko daljšo podjetniško tradicijo.
© Uroš Abram

Če bi bila ustvarjalca oddaje Pogledi Slovenije Uroš Slak in Bojan Traven na RTV Slovenija redno zaposlena, bi vsak od njiju na svoj tekoči račun dobil okrog 2200 evrov neto plače na mesec. Tako nam je vsaj pojasnil Bojan Traven. V tem primeru bi država pobrala 503 evre za zdravstveno zavarovanje, 949 evrov za pokojninsko zavarovanje in okoli 40 evrov za starševsko varstvo ter zavarovanje za poškodbe pri delu. Poleg tega bi morala oba plačati še akontacijo dohodnine, s katero bi napolnila državni in lokalni proračun mesta Ljubljana. Ob predpostavki, da nimata nobenega vzdrževanega otroka ali člana družine, bi morala v državni proračun plačati še dodatnih 838 evrov na mesec. Tako bi Slak in Traven na svoj račun dobila 2200 evrov neto, ob čemer bi dejansko javni zavod stala vsak po 4500 evrov bruto.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.