, 21:55  |  Politika

Franc Rozman - Stane straši SDS

SDS zaradi preimenovanja vojašnice v Celju zahteva nujno sejo odbora za obrambo

Obrambni minister Roman Jakič med preimenovanjem vojašnice v Celju.

Obrambni minister Roman Jakič med preimenovanjem vojašnice v Celju.
© Večer.com

Poslanska skupina SDS zahteva sklic seje odbora DZ za obrambo, na kateri bi obravnavali preimenovanje Vojašnice Celje v Vojašnico Franca Rozmana - Staneta in ministra Romana Jakiča pozvali, naj odredbo o preimenovanju razveljavi. Za SDS je preimenovanje nesprejemljivo, ker da se poveličuje osebnost, ki simbolizira komunistični totalitarni sistem. Minister za obrambo Roman Jakič je uredbo, s katero je Vojašnico Celje preimenoval v Vojašnico Franca Rozmana - Staneta, podpisal sredi maja. V poslanski skupini SDS menijo, da je tak poskus "restavriranja komunističnega totalitarnega sistema in oživljanja revolucije dejanje, ki po nepotrebnem povzroča delitve med ljudmi".

Kot so navedli v SDS, Franc Rozman - Stane še danes velja za "neomadeževano osebnost, čeprav literatura in pričevanja posameznikov kažejo, da je bil vse prej kot to". Zato ugotavljajo, da gre za zlorabo njegovega lika, za podcenjevanje in žalitev ljudi. Tovrstna poimenovanja po njihovem mnenju kažejo tudi na stanje duha ter etičnih načel in so "v posmeh vsem žrtvam komunističnega totalitarizma". Kot ocenjujejo, "smo Slovenci še vedno talci naše preteklosti, neresnice in zgodovinskih laži". Ob preimenovanju vojašnice je treba po mnenju SDS tudi spomniti, da je Ustavno sodišče RS že leta 2011 razveljavilo poimenovanje ulice po Josipu Brozu Titu. V svoji obrazložitvi je ugotavljalo, da bi bilo tako poimenovanje v neskladju z ustavnim načelom spoštovanja človekovega dostojanstva.

Enako po ocenah SDS velja tudi za Franca Rozmana - Staneta, ki je "kot vojaški poveljnik preko hierarhije poveljevanja kršil takratne mednarodne konvencije in sodeloval ali dopuščal izvajanje vojnih zločinov nad civilisti". Poimenovanje javnih objektov po osebnostih, "ki so jih zaznamovala dejanja, neskladna z obče človeškimi vrednotami in temeljnimi človekovimi pravicami", po prepričanju poslanske skupine največje opozicijske stranke pomeni preziranje demokratičnih vrednot in poveličevanje totalitarnih vrednot, ki jih obsoja tudi mednarodna skupnost. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.