, 11:00  |  Svet

»Kdo ste vi, da boste sprejemali odločitve o Turčiji?«

Turški premier Recep Tayyip Erdogan se je naposled vendarle sestal s protestniki

Potem ko je turški premier Recep Tayyip Erdogan včeraj protestnikom poslal "zadnje opozorilo", naj zapustijo park Gezi v Carigradu, kjer že skoraj dva tedna potekajo protivladni protesti, ki jih je sprožil urbanistični načrt za Carigrad, se je nato v Ankari pozno zvečer prvič doslej sestal s predstavniki protestnikov. Sestanka naj bi se udeležilo osem umetnikov in dva predstavnika skupine Solidarnost s Taksimom, ki koordinira proteste. Po skoraj štiri ure trajajočih pogovorih je tiskovni predstavnik turške vlade Huseyin Celik napovedal, kako bo vlada pristopila k reševanju vprašanja urbanističnih posegov v park Gezi, ki je pravzaprav sprožil proteste.

"Naše potrpljenje je pri koncu. Zadnjič svarim. Ne bomo več čakali. Umaknite se in nam pustite, da ukrepamo proti ilegalnim organizacijam," je po poročanju turških medijev včeraj grozil Erdogan in pozival, naj starši iz parka umaknejo svoje otroke. Protestniki so kakopak napovedali, da parka ne bodo zapustili, vse dokler vlada ne bo opustila spornega urbanističnega načrta. V Strasbourgu je nato Evropski parlament sprejel sicer nezavezujočo resolucijo, ki obsoja "nesorazmerno" uporabo sile proti protestnikom. Resolucija tudi obžaluje "nepripravljenost turške vlade in Erdogana na korake v smeri sprave". Erdogan je v odzivu poudaril, da ne priznava nobene odločitve Evropskega parlamenta v zvezi s Turčijo, saj ta ni članica EU. "Kdo ste vi, da boste sprejemali odločitve o Turčiji?" je vprašal evropske poslance.

No, kot kaže je na koncu prevladala zdrava pamet in turški premier se je vendarle sestal s protestniki. Kot je poudaril, bo vlada najprej počakala na odločitev sodišča, ki je po pritožbi protestnikov začasno ustavilo načrtovana dela v parku. Če bo sodišče v še vedno odprtem postopku dokončno potrdilo ustavitev gradbenega projekta, bo vlada to sprejela. Če pa bo gradnji vojašnice dalo zeleno luč, bo vlada dokončno odločitev prepustila ljudem na referendumu. "Turčija je pravna država," je dejal Celik in dodal, da mora vlada spoštovati odločitve sodišča. Kot še pišejo turški mediji, protestniki pozdravljajo odločitev vlade, o končanju protestov pa se bodo še odločili. Razpravljali naj bi tudi o policijskem nasilju med protesti. Celi, k je ob tem napovedal kazni za policiste, če se bo izkazalo, da so "zagrešili zločin".

S protestniki se je v eni od kavarn pri trgu Taksim srečal tudi guverner Carigrada Huseyin Avni Mutlu, ki je povedal, da skuša zaplete rešiti brez posredovanja policije. Zagotovil je, da policijskega posredovanja še ne bo. V vsakem primeru pa bodo ljudje vnaprej obveščeni. V Carigradu so tako tudi ponoči vztrajali v parku Gezi in si krajšali čas s plesom in glasbo, v Ankari pa je celo prišlo do spopada med protestniki in policijo, ki je uporabila solzivec in gumijaste naboje.

Od 31. maja naprej, ko so se protesti zaradi nasilnega posredovanja policije v Carigradu razširili po vsej Turčiji, je umrlo pet ljudi, poškodovanih pa je okoli 5000 protestnikov in 600 policistov. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.