, 15:20  |  Politika

Mercator, Janša, pokojnine in magisterij

Bratuškova: Vlada ne prodaja Mercatorja, prodal ga je Janša

Predsednica vlade od prodajalcev Mercatorja pričakuje, da so izpogajali močne zaveze, ki bodo ohranjali delovna mesta v Sloveniji in našim dobaviteljem zagotavljali konkurenčni položaj.

Predsednica vlade od prodajalcev Mercatorja pričakuje, da so izpogajali "močne zaveze, ki bodo ohranjali delovna mesta v Sloveniji in našim dobaviteljem zagotavljali konkurenčni položaj".
© Borut Krajnc

Vlada ne prodaja Mercatorja, ker je to leta 2005 storil takratni predsednik vlade Janez Janša, je danes v odzivu na dogovor o prodaji večinskega deleža trgovca hrvaškemu Agrokorju dejala predsednica vlade Alenka Bratušek. Od prodajalcev deleža pričakuje, da so izpogajali zaveze za ohranitev delovnih mest in zaščito dobaviteljev. "Vlada ne prodaja Mercatorja. Prodala ga je 12. avgusta 2005, ko je bil predstavnik prodajalcev Janez Janša, predstavnika kupcev pa Boško Šrot in Igor Bavčar, danes oba v kazenskih postopkih," je v izjavi medijem danes v Ljubljani dejala Bratuškova.

Lastniki Mercatorja so gospodarske družbe in banke ki se "samostojno odločajo o svoji poslovni politiki, imajo uprave in nadzorne svete" in vsaka institucija nosi svojo odgovornost, je dodala premierka. "Časi, ko je vlada mimo pristojnih in odgovornih izvajala poslovne odločitve podjetij in bank, so z mojo vlado oz. mano osebno končani," pravi Bratuškova in dodaja, da je Mercator danes v takšnem položaju, kot je, ker se je leta 2005 prodajal nepregledno in pod mizo. Če menimo, da sedanji kupec ni primeren iz različnih razlogov, se moramo zavedati, da bi morala vlada zagotoviti okoli 500 milijonov evrov, ki jih lahko dobi po visoki obrestni meri in ki jih nikoli ne bomo povrnili za to investicijo ali pa z dodatnim višanjem davkov in krčenjem socialnih pravic že tako ogroženih slojev našega prebivalstva, dodaja premierka.

Predsednica vlade od prodajalcev Mercatorja pričakuje, da so izpogajali "močne zaveze, ki bodo ohranjali delovna mesta v Sloveniji in našim dobaviteljem zagotavljali konkurenčni položaj". Glede sedanjega stanja Mercatorja si je po njenem mnenju treba zastaviti tri vprašanja: kaj se je zgodilo na sestanku 12. avgusta 2005 v pisarni predsednika vlade, ki jo je takrat vodil Janez Janša in kdo bo za to nosil odgovornost, kako so Mercator vodili v letih 2005 - 2013, da je v takšnem stanju in kdo bo za to nosil odgovornost, ter kdo je kriv, da je cena Mercatorja v enem letu padla za več kot polovico in da bodo prodajalci dobili okoli 400 milijonov evrov manj. "Naši organi, ki se ukvarjajo s takšnimi vprašanji, bi očitno morali imeti polne roke dela," je dejala.

Na novinarsko vprašanje, da naj bi se po neuradnih informacijah pred prodajo Mercatorja sešla Zoran Jankovič in Ivica Todorić, je Bratuškova dejala, da po uradnih informacijah, ki jih ima, ne ve, da bi do tega sestanka prišlo, zato se v tem trenutku s tem ne bo ukvarjala. Tudi če je do sestanka prišlo - a njej ni znano, da bi prišlo - to po njenem mnenju ne bo vplivalo na odločitev tistih, ki vodijo postopke prodaje. Ob tem je v luči državnega lastništva Nove Ljubljanske banke, ki je med drugim pomembna lastnica Pivovarne Laško, dejala, da ima NLB nadzorni svet in vodstvo, ki so samostojni in odgovorni za dejanja, ki jih opravljajo.

Poleg tega v letu 2013 vlada ne načrtuje nobenih dodatnih varčevalnih ukrepov na področju pokojnin, je v DZ povedala predsednica vlade Alenka Bratušek. Za leto 2014 pa premierka ni prepričana, da posegov v pokojnine ne bo, a pri tem zagotavlja, da bodo ustavni. Po besedah premierke si bo vlada tudi v letu 2014 prizadevala za vzdržnost pokojninske blagajne. "Cilj vlade je, da bi se izognili poseganju v pravice upokojencev, a glede na razpravo v DZ, da je bolje posegati v pravice, kot dvigovati davke, nisem prepričana, da se bomo temu lahko izognili," je povedala v odgovoru na poslansko vprašanje vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše. A je premierka pri tem tudi obljubila, da bo vsakršen poseg, če se bo leta 2014 že zgodil, ustaven.

Opisala je tudi dosedanje varčevanje na račun upokojencev. Kot je dejala, do bili od leta 2010 do 2012 sprejeti ukrepi, s katerimi se je posegalo v pokojnine na način, da se pokojnine niso usklajevale v tolikšni meri, kot je to določala temeljna zakonodaja. Prihranek na račun upokojencev je po besedah premierke v letih 2010 do vključno 2012 znašal okoli 194 milijonov evrov, od tega pa gre večina, 140 milijonov evrov prihranka na račun nepolnega usklajevanja pokojnin, ostalo pa na račun znižanega izplačila letnega dodatka. Slednje po besedah Bratuškove kaže, da so upokojenci prispevali svoj del k varčevanju, res pa po njenih besedah tudi je, da se pokojnine za razliko od plač v javnem sektorju v tem času niso zniževale. Franc Jurša pa je v svojem vprašanju med drugim poudaril, da DeSUS nikakor ne bo pristal na znižanje pokojnine ne v letošnjem ne v prihodnjem letu.

Premierka Alenka Bratušek je v DZ povedala še, da ne ve, kdaj bo končan postopek preverjanja, ali je njena magistrska naloga plagiat. Si pa želi, da bi bil končan čim prej. Vodjo poslanske skupine SDS Jožeta Tanka je namreč zanimalo, kaj je po mnenju premierke razlog, da postopek preverjanja plagiatorstva njene magistrske naloge traja toliko časa. Tanko je v poslanskem vprašanju Bratuškovi opozoril, da je v primeru ugotavljanja, ali je diploma nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja plagiat, postopek trajal en mesec, v primeru ugotavljanja plagiatorstva nekdanjega poslanca PS, danes nepovezanega poslanca Boruta Ambrožiča in državnega svetnika Bojana Kekca pa tri mesece. V primeru premierke pa bo besedah Tanka postopek traja že tri mesece in bo sodeč po informacijah iz medijev trajal še nekaj mesecev.

Bratuškova je poudarila, da so univerze pri vodenju postopkov preverjanja plagiatov samostojne, zato sama, še manj pa Tanko, ne moreta posegati v te postopke. Sama bi si želela, da bi bil postopek preverjanja njene magistrske naloge končan čim prej. Znova je ponovila, da ima glede naloge čisto vest. Poudarila je še, da kakršna koli že bo odločitev fakultete "iz mojih ust ne boste slišali, da je šlo za politično zaroto, prav tako pred fakulteto ne bom prižigala sveč". Sicer pa mora biti po besedah premierke toleranca do plagiatov ničelna.

Bratuškova bi si, kot je dejala, tudi želela, da bi imeli v poslanski skupini SDS za vse enaka merila. Pri tem je spomnila, da je bil nekdanji poslanec SDS Branko Marinič obsojen za to, ker je na izpit poslal nekoga drugega, prav tako pa naj bi nekdanja poslanka SDS Alenka Koren Gomboc ponaredila spričevalo. Oba pa sta bila po besedah Bratuškove še nekaj časa poslanca tudi potem, ko so se nepravilnosti že ugotovile. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.