Igor Mekina

, 09:20  |  Svet

Ruski predsednik opozarja ZDA

Rusija je pripravljena podpreti tudi akcijo proti Siriji, vendar ne na podlagi govoric

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ZDA v pogovoru za AP opozoril pred napadom na Sirijo brez odobritve Varnostnega Sveta OZN in dejal, da potrebuje Rusija o uporabi kemičnega orožja »prepričljive dokaze, ne pa govorice, prestrežene obveščevalne informacije, pogovore in podobno« in da morajo biti ti podatki sporočeni s strani strokovnjakov OZN. »Dejal sem že, da se mi zdi smešno, da bi sirijske oborožene sile, ki so danes dejansko v ofenzivi in so v določenih področjih že obkolile tako imenovane upornike ter jih uničile, uporabile prepovedana kemična sredstva.«

»Še več kot predobro vedo, da bi to lahko bil razlog za sankcije zoper njih ali celo vojaške operacije. To je neumno in nelogično. Celo v ZDA so strokovnjaki, ki dvomijo v verodostojnost dejstev, predstavljenih s strani administracije. Ti eksperti tudi ne izključujejo možnost, da je sirska opozicija izpeljala vnaprej načrtovano provokacijo, da bi dali svojim sponzorjem razlog za vojaško intervencijo,« je dejal Putin in dodal, da bi Rusijo prepričala »podrobna preiskava in neposredni dokazi o tem, kdo natančno je uporabil kemično orožje in kakšne substance so bile uporabljene.

Predsednik Rusije ni izključil možnosti, da se Rusija strinja z vojaško operacijo v kolikor se dokaže, da je napade res ukazala sirska vlada, vendar je opozoril, da v skladu z mednarodnim pravom odločitev o tem pripada Varnostnemu svetu OZN. »Vsi drugi razlogi in sredstva, ki opravičujejo uporabo vojaške sile proti neodvisni suvereni državi, so nesprejemljivi in jih ni mogoče označiti drugače kot agresijo,« je poudaril Putin.

Pri odgovoru na vprašanje o video posnetkih, ki prikazujejo mrtve otroke, umrle v napadu v Damasku, je Vladimir Putin te posnetke označil kot strašne. »Vendar ostaja vprašanje, kaj natančno je bilo storjeno in kdo je kriv za to. Ti video posnetki ne dajejo odgovora na to vprašanje,« je komentiral Putin in dejal, da se strinja z mnenjem, da so ti posnetki kompilacija 'militantov', ki imajo – celo po priznanju ZDA – zveze z Al Kajdo in so znani po ekstremnih zločinih. Putin je opozoril tudi na dejstvo, da v omenjenih video posnetkih nastopajo mrtvi otroci brez staršev in celo brez prisotnosti zdravnikov, medtem ko ljudje, ki se prikazujejo v filmih, niso identificirani. In da zato ne glede na to, kako grozni naj bi bili posnetki, ne morejo biti že sami po sebi dokaz krivde kogarkoli.

Na vprašanja v zvezi z oboroževanjem Sirije je Putin dejal, da Rusija izpolnjuje svoje pogodbene obveznosti do Sirije, ker verjame, da se pogovarja z legitimno vlado in da s tem ne krši ne mednarodnega prava ne svojih obveznosti ter da Sirija s strani OZN tudi ni pod nikakršnimi sankcijami. Potrdil je tudi, da je Rusija Siriji res že predala določene dele protizračnega sistema S-300, vendar je z izročanjem nekoliko zastala , da pa bo v primeru, če bo prišlo do kršitev mednarodnega prava, Rusija nadaljevala »z izročanjem tako občutljivega orožja v določene dele sveta«. Glede raket S-300, ki jih je kupila Sirija, je Putin dejal, da je sistem »že nekoliko zastarel«, vendar je »verjetno še vedno malo boljši, kot so izstrelki Patriot« in se s tem pošalil na račun ameriške tehnologije. Ameriške izstrelke Patriot je namreč v Turčijo namestila zveza NATO. Putin je še dodal, da ima Rusija za lastno uporabo sicer sisteme S-400 in S-500, ki so »seveda zagotovo zelo učinkovita orožja«.

Širše ozadje Putinovih besed o provokaciji v Damasku je mogoče bolje razumeti ob ogledu nekaterih informacij, ki so prisotne na spletu in so jih osrednji mediji večinoma prezrli. Ena od znanih ameriškh spletnih strani je tako na primer objavila vsebino pisem visokega častnika ameriške vojske. Do pisem naj bi se dokopal neimenovani heker, ki je uspel vdreti v častnikov profil na LinkedIn ter na ta način pridobiti tudi elektronska pisma. Gre za polkovnika ameriške vojske Anthonya J. Macdonalda, generalnega direktorja za osebje, operacije in načrtovanje v obveščevalnem odseku ameriške vojske. V sporočilu z dne 22 avgusta mu prijatelj Eugene Furst čestita zaradi njegovega »zadnjega uspeha«, objavljene informacije o kemičnih napadih v Washington Postu. Polkovnik mu odgovarja, da je sedaj »daleč od tega«, vendar je prepričan, da so njihovi »fantje naredili dobro delo«.

Iz naslednjih pisem, ki sta si jih izmenjali polkovnikova žena in njena prijateljica, zgrožena zaradi mrtvih otrok, je razvidna trditev, da naj bi bili plinski napadi zaigrani saj polkovnikova žena piše prijateljici, da ji je soprog dejal, da naj se zaradi slik ne vznemirja, ker da so sirijski otroci, ki naj bi umrli v napadu v Damasku, dobro in da je bilo »vse narejeno samo za kamere«. Prijateljica ob tem izraža olajšanje in upanje, da so otroci dobili vsaj kakšno nagrado ali denar. Sicer pa je o slikah domnevnih izstrelkov z »črnimi« (neznanega porekla) in »rumenimi« oznakami (neznane vsebine), ki so jih pobrali inšpektorji OZN, poročal zelo dober blog Browna Mosesa, ki pa prav tako ocenjuje, da bodo o tem, kaj je bilo dejansko v neznanih izstrelkih in kdo jih je res uporabil, zadnjo besedo morali povedati inšpektorji OZN.

Da bi lahko šlo tudi za tajne operacije ZDA, podobne primerom podobnih napadov na lastne sile v preteklosti, pa so že prepričani številni gostje Rusha Limbaugha, med drugim Pat Buchanan, Ron Paul in Rand Paul. Zanimiv je tudi članek Josefa Bodanskya, ki opisuje, kako so sile sirske opozicije že od 13. avgusta iz skladišč pod nadzorom častnikov Turčije, Katarja in ZDA dobile v roke več kot tisoč ton orožja, protiletalskih raket in protitankovsko orožje ter da je bilo upornikom, ki so tesno povezani z Al Kajdo v Turčiji, ob prevzemu orožja povedano, da se bo »vojaško okolje« v Siriji zaradi ameriške intervencije kmalu spremenilo in da morajo »hitro napredovati proti Damasku«. Bodansky tudi poroča, da je sirska vojska v Damasku po bojih zaplenila skladišča upornikov, v katerih so bili shranjeni kemični strupi.

Že pred tem pa je napade s kemičnimi sredstvi na sirsko vojsko prijavila Sirija. Prav zato so Sirijo tudi obiskali inšpektorji OZN, ki jih je nato nov napad – domnevno s strani sirske vojske – presenetil prav v Damasku, 15 minut vožnje od mesta, kjer so bivali. Da pa so prav uporniki res prvi že aprila letos uporabili prepovedani sarin (in s tem prvi prekoračili Obamino 'rdečo črto'), pa je potrdila tudi neomajna Carla del Ponte, nekdanja tožilka haaškega sodišča (ICTY), ki je v Siriji te obtožbe raziskovala v imenu OZN, o čemer je poročal tudi BBC

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.