, 18:45  |  Svet

Za pedofilijo krivi ločeni starši?

Poljski nadškof: Za pedofilijo so krivi tudi ločeni starši

Poljski nadškof Jozef Michalik

Poljski nadškof Jozef Michalik
© flaker.pl

Za določene pojave pedofilije, tudi za tiste, v katere so vpleteni katoliški duhovniki, so krivi tudi ločeni starši, je danes izjavil poljski nadškof Jozef Michalik, ki vodi poljsko škofovsko konferenco. "Če bi imela starša zdrav odnos, bi se lahko izognili številnim tovrstnim primerom zlorab," je dejal za poljsko tiskovno agencijo PAP. "Pogosto slišimo, da do tega neprimernega odnosa (pedofilije) ali zlorabe pride, ko otrok išče ljubezen," je menil nadškof. "Išče in se oprijema. Se izgubi in nato v vse to pritegne drugo osebo," je nadaljeval Michalik.

Sicer je obsodil pedofilijo med duhovniki, ki je "ne Cerkev ne kdo drug ne more sprejeti", vendar pa pri tem po njegovem mnenju delež odgovornosti nosijo tudi starši, če se ločujejo. Kot je dejal, je to zelo škodljivo za otroka. "Koliko ran to zadane v otroška srca, otroška življenja, ko se starša odločita, da gresta narazen," je dejal. "Danes nihče ne govori, kako ločitev škoduje otroku. Jasno je, da spolna zloraba naredi veliko škodo, ki je žrtev ne more pozabiti, vendar pa to ni edina reč, ki škodi," je dodal.

Poljska Cerkev se je sicer v začetku meseca prvič opravičila za pedofilske duhovnike, potem ko je prišlo na dan, da sta med osumljenimi tudi dva visoka poljska klerika. 65-letni nadškof Jozef Wesolowski, ki je bil okoli pet let papeški odposlanec v Dominikanski republiki, je osumljen, da je imel spolne odnose z mladoletnimi dečki, oblasti te karibske države pa preiskujejo tudi 36-letnega poljskega duhovnika Wojciecha Gila, ki naj bi več dečkov tudi posilil. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.