Max Modic

, 11:30  |  Svet

Najprej zmaga, potem šele volitve

V Azerbajdžanu objavili rezultate volitev še pred začetkom volitev

Uganite, kdo bo zmagal na predsedniških volitvah v Azerbajdžanu...

Le kdo bo zmagal na letošnjih predsedniških volitvah v Azerbajdžanu, razmišlja kandidat Alijev...
© Getty

V Azerbajdžanu, gospodarstvu prihodnosti, kot ga je označil Janez Janša, in deželi, v katero predstavniki slovenskih vlad in slovenskega gospodarstva zadnje čase pogosto romajo, so v sredo potekale velike predsedniške volitve. Drži, nihče ni pričakoval, da bodo svobodne ali vsaj poštene, kajti absolutna oblast, ki jo je predsednik Ilham Alijev pred desetimi leti prevzel od svojega očeta, je v tem času še dodatno pritisnila na aktiviste in novinarje. Ampak resnično nihče pa ni pričakoval, da bo ljubljeni vodja Alijev na volitvah 'uradno' zmagal že dan pred začetkom volitev.

Čeprav se skupine za zaščito državljanskih pravic in svoboščin redno pritožujejo nad cenzuro govora in nadzorovanimi enostranskimi mediji, se celo v Azerbajdžanu pričakuje, da bo avtoritarni režim, ki si natika krinko demokracije, vsaj navzven spoštoval določene demokratične postulate, kot so na primer svobodne volitve. Zato je bilo vse skupaj še toliko bolj nerodno, ko je azerbajdžanska volilna komisija objavila rezultate že dan prej, preden so se volitve sploh začele.

Po poročanju Washington Posta so volilni 'rezultati', po katerih je Alijev zmagal z veliko večino glasov, preko aplikacij za pametne telefone ušli v javnost neposredno iz centra azerbajdžanske volilne komisije. In 'uradni' rezultati kažejo, da je zmagovalec volitev, ki se še začele niso, dosedanji predsednik Alijev, ki je zbral 'fantastičnih' 72,76 odstotka glasov.  Mar to pomeni, da njegova priljubljenost upada? Na prejšnjih 'volitvah' se je Alijev odrezal precej bolje: leta 2003 je 'osvojil' 76,84 odstotka glasov, leta 2008 pa celih 87 odstotkov!

Po letošnjih 'uradnih' izidih je drugo mesto osvojil kandidat opozicije Jamil Hasanli, ki je zbral 7,4 odstotka glasov . Hasanli se je pred kratkim pritožil na centralno volilno komisijo glede plačanega programskega časa, ki ga državna televizija v času največje gledanosti v predvolilni kampanji odmerja kandidatu Alijevu, medtem ko kandidatu opozicije ostajajo le drobtinice. Hasanli in njegova pritožba sta bila kakopak zavrnjena.

No, centralna volilna komisija se je hitro zbrala in 'pobegle' rezultate volitev ekspresno demantirala, češ da gre za napako programerja, ki je v javnost pomotoma - oziroma poskusno - lansiral volilne izide iz leta 2008. Kar pa ne drži vode, saj objavljena lista kandidatov ustreza letošnjemu naboru, ne pa tistemu iz leta 2008. Kakorkoli že, azerbajdžanska volilna komisija je včeraj popoldne, ko je Washington Post poročal o prakticiranju azerbajdžanske demokracije, v uradni izjavi za javnost sporočila, da so do tedaj prešteli 80 odstotkov glasovnic, ki kažejo na na Alijevo zmago tik pod 85 odstotki. Sicer pa, potem ko je bil Alijev 'uradno' že izvoljen, to niti ni več tako pomembno.

Sicer pa tudi v danes objavljenem poročilu Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) piše, da so mednarodni opazovalci sredine predsedniške volitve, na katerih je v Azerbajdžanu z 84,6 odstotka glasovi že tretji mandat osvojil Ilham Alijev, ocenili kot nedemokratične. "Predsedniške volitve je spodkopalo omejevanje svobode izražanja, združevanja in zbiranja, ki ni omogočilo pravičnih pogojev za vse predsedniške kandidate," so v poročilu zapisali opazovalci. Volilno kampanjo pa so negativno zaznamovali očitki o ustrahovanju volivcev in restriktivnem medijskem okolju.

Resne probleme so opazovalci zabeležili čez celotne volitve in poudarili, da je treba pomanjkljivosti obravnavati, da bi lahko Azerbajdžan izpolnil svoje zaveze pri Ovseju glede demokratičnosti volitev, so poudarili v poročilu. "Bili smo zadovoljni z dobro organizacijo volitev in številom kandidatov ter tudi z mirnim vzdušjem na dan volitev," je dejal vodja opazovalne misije Ovseja Michel Voisin. "A žal moramo izpostaviti pomanjkljivosti na področjih, kot je štetje glasov. Upamo, da bodo azerbajdžanske oblasti okrepile napore, da ta področja uskladijo s pogoji Ovseja," je dodal.

Za volitve se je registriralo deset kandidatov, štirim pa registracije niso omogočili, ker je osrednja volilna komisija v državi ocenila, da jim ni uspelo zbrati dovolj veljavnih podpisov, sodišča pa kasneje niso ugodila njihovim pritožbam. Oblasti so odobrile le 152 prizorišč za kampanjske dogodke, s čimer so po mnenju opazovalcev omejile svobodo državljanov po zbiranju. Njegov najuspešnejši opozicijski tekmec predsednika Alijeva Džamil Hasanli je na koncu prejel le 5,5 odstotka glasov, je sporočila volilna komisija.

Alijev je sredine volitve danes označil za zmago demokracije. "Dejstvo, da so bile volitve svobodne in transparentne, je pomemben korak v smeri demokracije," je dejal v današnjem televizijskem nagovoru.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.