Darja Kocbek

, 08:50  |  Ekonomija

Plenjenje v imenu prostega trga

Ni še dolgo, ko so bili vlada in zagovorniki prostega trga na bojni nogi. Temu danes ni več tako. V zasebnem sektorju je ostalo malo za vzeti, zato so finančni gangsterji segli po javnem sektorju, da bi si ga prisvojili s privatizacijo, ki jo zagovarjajo podporniki prostega trga. Del te zarote so postale tudi vlade, ko so politiki ugotovili, da je kraja javnega premoženja učinkovit način za nagrajevanje njihovih zasebnih dobrotnikov, na portalu Global Research piše publicist Paul Craig Roberts.

To je po njegovih besedah mogoče videti pri privatizaciji britanske pošte, za katero se je kljub nasprotovanju javnosti odločila vlada Davida Camerona. Ta je najprej pod vodstvom finančnih gangsterjev podcenila premoženje pošte in določila cene storitev nižje, kot jih bo pošta dejansko zaračunavala. S takšnim fiktivnim računovodstvom politiki prenesejo javno premoženje v roke svojih zasebnih dobrotnikov po ceni, ki je nižja od dejanske vrednosti.

Vlada Davida Camerona je recimo vse nepremičnine britanske pošte predala novim zasebnim lastnikom ceneje, kot so ocenjene nepremičnine pošte samo v Londonu, piše Roberts. Neil Clark poroča, da je eno skladišče pošte v Londonu vredno okrog 1 milijardo funtov, vlada pa je vse nepremičnine pošte prenesla v zasebno last za 750 milijonov funtov.

Po poročilih sodeč bo veliko poštarjev sedaj izgubilo zaposlitev, obveznosti za izplačilo pokojnin iz pokojninskega sklada pošte ne bo prevzel nov zasebni lastnik, to bo ostalo obveznost javnega sektorja. Zasebni plenilci torej dobijo premoženje, ne prevzamejo pa odgovornosti, piše Paul Craig Roberts. Kupci so po njegovih besedah finančni gangsterji, ki vplivajo na gospodarsko politiko v ZDA, Veliki Britaniji in Evropi. Velebanka Goldman Sachs je pobrala 33,5 milijona dolarjev za »svetovanje« Davidu Cameronu glede privatizacije pošte.

Wall Street in londonski City, finančna centra, ki ju kot financerje investicij in gospodarske rasti tako ljubijo in napačno predstavljajo ekonomisti prostega trga, sta dejansko legalna mafijska banda s podporo vlade. Njuni dobički izvirajo iz plenjenja, ugotavlja Roberts.

Na delu to bando vidimo tudi v Grčiji, kjer vlada tudi mora privatizirati otoke, ki so zaščiteni kot naravna in kulturna dediščina, in jih prodajati trgovcem z nepremičninami, za drobiž mora grška vlada prodajati in privatizirati podjetja za oskrbo z vodo, pristanišča, državno loterijo. Italijanska vlada zaradi prezadolženosti države zasebnim investitorjem razprodaja gradove in vile na otoku San Giacomo v eni od beneških lagun. Te zgodovinske dragocenosti bodo novi lastniki spremenili v hotele, restavracije in letovišča za 1 odstotek premožnih, opozarja Roberts. V ZDA so privatizirali zapore, javne šole postajajo »čarterske šole«.

Zahodna civilizacija se sooča s totalnim propadom gospodarske in vladne morale, vladata pa plenjenje in izkoriščanje, prostituirani mediji to prikrivajo. K plenjenju pod taktirko Wall Streeta ZDA dodajajo še tehnologijo za nadzor celotnega sveta, izkoriščanje informacij za zasebne koristi in utišanje disidentov. »Zahodna civilizacija je izgubila svojo privlačnost. Ker od nje ni ostalo nič drugega kot senca, je nihče ne bo pogrešal, ko bo izginila v jamo korupcije, ki nima dna,« razlaga Paul Craig Roberts.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.