Borut Mekina  |  foto: Marko Pigac

 |  Mladina 42  |  Politika

Vrnitev samoupravljanja

Ta mesec bo pokazal, ali lahko delavski prevzemi podjetij uspejo tudi v Sloveniji

Novinar Večera Bojan Bauman, soustanovitelj ta teden uradno registrirane zadruge, s pomočjo katere nameravajo zaposleni prevzeti Večer.

Novinar Večera Bojan Bauman, soustanovitelj ta teden uradno registrirane zadruge, s pomočjo katere nameravajo zaposleni prevzeti Večer.

»Na začetku je strah,« pravi Miran Vogrinec, »in ta strah je bilo treba premagati.« Ta strah se pojavi vedno, preden vzameš stvari v svoje roke, in ne veš, ali boš s tem sebi in svoji okolici naredil več škode kot koristi. Vogrinec, bivši zaposleni v tovarni akumulatorjev Vesna iz Maribora, ki je šla letos v stečaj, je predstavnik odbora delavcev, tako imenovane »iniciative za ustanovitev delavske zadruge Nova Vesna«. Po stečaju je vsak ostal sam in osamljen, se spominja. »Vsak je gledal le svojo usodo, kako bi se sam rešil iz te mizerne situacije.« Nekateri so celo našli rešitev, delo v Avstriji, ampak to je bil vendarle položaj »hlapcev«, pravi. Zato so se celo ti danes za nižjo plačo pripravljeni vrniti v Maribor, zagnati stroje in prevzeti staro-novo podjetje. »Vemo, kje še moremo zabetonirati, vemo, kateri stroj kupiti,« razlaga Vogrinec. Izračunali so, da potrebujejo zgolj 200 tisoč evrov za zagon proizvodnje. In če bi šlo vse po načrtu, če bodo pomočjo še ohranjenih poslovnih povezav izdelali prvih 20 tisoč akumulatorjev, »potem bi prišel noter milijon, s katerim bi pokrili začetne stroške in plače«. Ko delavci prevzamejo tovarno, direktorja ne potrebujejo več. Prvega pol leta bi vsi delali za minimalno plačo, vsak vse, samo da se jim posreči.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.