|  Družba

Je brezposelnost res sezonski pojav?

Decembra brezposelnih več kot 124.000 ljudi; ministrstvo miri, v ZSSS zaskrbljeni

Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj so pojasnili, da se število registriranih brezposelnih decembra običajno zviša.

Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj so pojasnili, da se število registriranih brezposelnih decembra običajno zviša.
© Arhiv Mladine

Na Zavodu RS za zaposlovanje je bilo decembra registriranih 124.015 brezposelnih, kar je 3,9 odstotka več kot novembra in pet odstotkov več kot decembra 2012. Medtem ko so na ministrstvu za delo ocenili, da gre za sezonski pojav, so v ZSSS opozorili, da so podatki zaskrbljujoči in da je nujen sistematičen pristop k aktivni politiki zaposlovanja. Decembra lani se je na zavodu na novo prijavilo 10.970 brezposelnih oseb, kar je 20,2 odstotka več kot novembra in 16,7 odstotka manj kot decembra 2012.

Decembra se je brezposelnost znova hitro zviševala, saj so se na zavodu v večjem številu prijavljale brezposelne osebe, ki jim je prenehala zaposlitev za določen čas. Brezposelnost se je zvišala na raven, ki so jo beležili v prvih dveh mesecih lani. Lani se je na zavodu na novo prijavilo 108.344 brezposelnih oseb, kar je 1,4 odstotka več kot leta 2012. Največ oseb se je prijavilo, ker so izgubile zaposlitev za določen čas (54.004), prijavilo se je še 19.071 iskalcev prve zaposlitve ter 21.628 trajno presežnih delavcev oz. stečajnikov.

V primerjavi z letom 2012 se je na zavodu prijavilo za 17,2 odstotka več iskalcev prve zaposlitve, 6,1 odstotka več brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas, trajno presežnih delavcev in stečajnikov pa se je prijavilo za 12,6 odstotkov manj. Od 6268 brezposelnih oseb, ki jih je decembra zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 3508 oseb, kar je 32,5 odstotka manj kot novembra in 2,3 odstotka več kot decembra 2012. Lani se je iz evidence odjavilo skupaj 102.390 brezposelnih oseb, od teh 65.054 zaradi zaposlitve, kar je 11,5 odstotka več kot v letu 2012.

Decembra se je v primerjavi z novembrom brezposelnost zvišala v 11 območnih službah zavoda, le v območni službi Nova Gorica se je nekoliko znižala (za 0,1 odstotka). Število brezposelnih se je najbolj zvišalo v območnih službah Sevnica (+8,1 odstotka), Murska Sobota (+7,8 odstotka), Ptuj (+7,4 odstotka) in Maribor (+4,4 odstotka), v ostalih območnih službah pa se je število registriranih brezposelnih oseb zvišalo manj kot na ravni države, kjer je porast znašal 3,9 odstotka.

Glede na december leta 2012 je brezposelnost ostala nižja v območni službi Ptuj, za 3,7 odstotka, medtem ko so stanje pred letom najbolj presegali v območnih službah Koper (za 8,8 odstotka), Ljubljana (za 8,4 odstotka), Trbovlje (za 8,4 odstotka), Celje (za 5,7 odstotka) in Kranj (za 5,3 odstotka). Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so ocenili, da gre pri povišanju števila brezposelnih ob koncu leta predvsem za sezonski pojav, saj je tedaj običajno večji priliv zaradi izteka zaposlitev za določen čas. Še naprej bodo delali na učinkovitih programih, s katerimi bodo brezposelnim dane možnosti za socialno in delavno vključenost.

V okviru spremembe načrta za izvajanje aktivne politike zaposlovanja v letošnjem letu načrtujejo povečan obseg sredstev za izvajanje programov, in sicer 106,6 milijona evrov za več kot 38.600 vključitev v izvajanje programov aktivne politike zaposlovanja. Zavod za zaposlovanje je že objavil javno povabilo za javna dela je v letu 2014, za katerega je namenjenih več kot 43 milijonov evrov za vključitev 9000 dolgotrajno brezposelnih oseb.

Glede na napovedi različnih institucij v letošnjem letu na ministrstvu še vedno pričakujejo precejšnje prilagajanje zaposlenosti nižji ravni gospodarske aktivnosti, kar se bo odražalo tudi na brezposelnosti. Na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj so pojasnili, da se število registriranih brezposelnih decembra običajno zviša. Pretežni vzrok za to je prenehanje večjega števila pogodb o zaposlitvi za določen čas, ki jih delodajalci pogosto sklepajo za obdobje do konca leta, so potrdili.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) po drugi strani opozarjajo, da so zadnji podatki o registrirani brezposelnosti zagotovo zaskrbljujoči. Menijo, da je potreben sistematičen pristop k aktivni politiki zaposlovanja, saj je poleg kronično visoke brezposelnosti starejših in mlajših velik in naraščajoč problem tudi brezposelnost srednje generacije.

Izvršni sekretar ZSSS za politike zaposlovanja, migracije in odnose z javnostmi Goran Lukič je prepričan, da bodo takoj potrebni ukrepi aktivne politike zaposlovanja, ki bodo čim bolj povezovali vse generacije, ki so problematične pri zaposlovanju, bodisi preko učinkovitih mentorskih shem bodisi preko ostalih ukrepov aktivne politike zaposlovanja. "V ukrepe aktivne politike zaposlovanja pa se morajo čim bolj aktivno vključiti delodajalci, da se tem ukrepom zagotovi izhod v trajnejšo zaposlitev, in ne zgolj kratkoročno uporabo subvencij in olajšav," je dejal. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.