|  Svet

Na Finskem Patria brezmadežna

Sodišče na Finskem oprostilo predstavnike Patrie

Kdo se bo v aferi Patria smejal zadnji?

Kdo se bo v aferi Patria smejal zadnji?
© Arhiv Mladine

Finsko okrožno sodišče v kraju Hämeenlinna je predstavnike finske Patrie danes oprostilo vseh obtožb podkupovanja v primeru prodaje oklepnikov Sloveniji. Kot je odločilo, tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb podkupovanja, državi pa je naložilo plačilo sodnih stroškov v višini 1,235 milijona evrov, poroča finska tiskovna agencija STT. Sodišče je sicer dodalo še, da čeprav ni dovolj dokazov za obsodilno sodbo, pa ostaja resen sum, da je prišlo do podkupovanja.

Na zatožni klopi je bila peterica nekdanjih visokih uslužbencev Patrie, nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niitynen, direktor prodaje Tuomas Korpi ter glavni finančni direktor Kai Nurmi. Obtoženi so bili podkupovanja slovenskih predstavnikov, da bi tako dosegli izbiro Patrie za nakup 135 oklepnikov za Slovensko vojsko. Leta 2006 je Patria s slovensko stranjo podpisala pogodbo v vrednosti 278 milijonov evrov.

Krivdo so zavračali in vztrajali, da s poslom ni bilo nič narobe. Sodišče v Hämeenlinni jim je danes pritrdilo in razsodilo, da tožilstvu ni uspelo dokazati obtožb o podkupovanju. Glavni tožilec Jukka Rappe je sicer za Wiitakorpija, Hulkkonena, Niittynena in Korpija zahteval dve leti zaporne kazni oz. eno leto pogojne zaporne kazni za Nurmija. Sprva je sicer za prve štiri zahteval še pol leta zapora več, a je nato zahteve znižal. Kot navaja STT, na Finskem manj kot dveletna zaporna kazen običajno pomeni pogojno kazen.

Rappe je zahteval tudi pol milijona evrov kazni za Patrio. Tudi tu je znižal zahteve s prvotnih 600.000 evrov. Med obtoženci je bil sprva tudi direktor trženja Jarmo Puputti, ki je bil obtožen industrijskega vohunjenja, a je tožilstvo sredi procesa obtožbe zaradi zastaranja umaknilo.

Afera je sicer pred tem že doživela dve obsodilni sodbi na prvi stopnji na sodiščih na Dunaju in v Ljubljani. V Avstriji je bil na enoletno zaporno kazen obsojen posrednik Patrie Hans Wolfgang Riedl, v Sloveniji pa tedanji slovenski premier Janez Janša, prvi mož Patriinega zastopnika v Sloveniji, podjetja Rotis, Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič. Obsojeni krivdo zavračajo in so se na sodbo tudi pritožili. Sodba tako še ni pravnomočna.

Izločitev dokazov iz Finske v zadevi Patria je potrjena, saj obsojenih v Sloveniji ti dokazi ne obremenjujejo več, je oprostilno sodbo na Finskem komentiral direktor Rotisa Ivan Črnkovič. Zdaj je po njegovih besedah jasno, da zadeva mora pasti. Bo pa danes pa marsikdo hodil "z glavo po tleh", zlasti pa sodnica, ki ga je obsodila. Sodnica Barbara Klajnšek je po njegovih besedah z obsodilno sodbo naredila "največjo krivico v sodnih časih". "Upam, da jo je danes sram in še veliko bom povedal na njen račun, ko se bodo stvari tudi tukaj končale pošteno," je dejal Črnkovič.

Zdaj je po njegovih besedah jasno, da zadeva mora pasti. Izločitev dokazov iz Finske, ki je sodnica ni hotela upoštevati, je namreč danes potrjena, saj obsojenih v Sloveniji zaradi oprostitve ti dokazi ne obremenjujejo več, je dejal. Črnkovič je bi v Sloveniji zaradi domnevnih kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali prejemanjem daril za nezakonito posredovanje na prvi stopnji obsojen na 22 mesecev zaporne kazni. Krivdo je ves čas zavračal in se na sodbo tudi pritožil. Sodba tako še ni pravnomočna.

Finsko orožarsko podjetje Patria je izrazilo zadovoljstvo z današnjo oprostilno sodbo glede obtožb podkupovanja pri prodaji oklepnikov Sloveniji. "Odločitev okrožnega sodišča je bila pričakovana," je ocenila vodja Patriine odvetniške ekipe Sirpa-Helena Sormunen in napovedala, da se na sodbo ne bodo pritožili.

"Sodba je po našem mnenju upravičena, tako pravno kot tudi v luči dokazov. Patria nima razloga, da bi se na to sodbo pritožila. Bomo jo sicer še podrobno pregledali," je poudarila odvetnica, kot so sporočili iz Patrie. Podobno zadovoljen z razsodbo je tudi nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi. Kot je dejal za finsko tiskovno agencijo STT, "je vseskozi zaupal v finski pravosodni sistem, da bo ugotovil prava dejstva". Izrazil je še pričakovanje, da se tožilstvo na sodbo ne bo pritožilo in da bo zanj zadeva končana.

Prvak DeSUS Karl Erjavec pravi, da težko komentira oprostilno sodbo finskega sodišča v zadevi Patria, saj da je ne pozna in niti ne ve, če je pravnomočna. Upa pa, da je finsko sodstvo neodvisno in da so sodbe korektne, je danes dejal v izjavi pred sejo vlade. Sicer pa je Erjavec zadovoljen, da je v zadevi Patria na sodišču dokazal svojo nedolžnost. Erjavec je bil v času nakupa oklepnikov 8x8 obrambni minister. Zaradi suma nevestnega dela pri nakupu oklepnikov so mu skupaj z nekdanjim načelnikom Generalštaba Slovenske vojske Albinom Gutmanom leta 2011 sodili na ljubljanskem okrajnem sodišču, a sta bila oba oproščena.

Predsednik SDS Janez Janša se je v prvem odzivu na oprostilno sodbo zoper predstavnike Patrie na Finskem odzval z zapisom na družbenem omrežju Twitter. Zapisal je: "Doseg Murgel prekratek za finska sodišča". Janšev zagovornik Franci Matoz je ocenil, da je finsko sodišče odločilo neodvisno in ugotovilo, da niti podkupnina niti obljuba nikoli nista bili dani. Ob tem je poudaril, da so bili v postopku v Sloveniji uporabljeni prav dokazi s Finske.

Tožilec Andrej Ferlinc je po besedah Matoza za medije večkrat ponovil, da če je bila na eni strani podkupnina dana, jo je na drugi strani nekdo moral tudi sprejeti ali pa vsaj sprejeti obljubo. Tako zdaj Janševega odvetnika zanima, kako bo tožilec zdaj komentiral oprostilno sodbo finskega sodišča. Matoz meni, da bo sodba na Finskem zagotovo vplivala tudi na postopek v Sloveniji. Z vsebino finske sodbe sicer ni še v celoti seznanjen.

V SDS so sicer v ponedeljek opozorili, da je od vložitve pritožbe na višje sodišče minilo že več kot tri mesece. Pri tem so spomnili na določbo iz lani podpisane zaveze med vlado in pravosodjem, v kateri je zapisano, da bodo višja sodišča pritožbo v vseh vrstah zadev do junija letos rešila povprečno v treh mesecih. Na svoji spletni strani je SDS objavila tudi števec, ki kaže, koliko časa od omenjenih treh mesecev sodišče zamuja s sodbo.  

Kot je za STA povedala novinarka STT Merje Akerlind, ki je v Hämeenlinni spremljala objavo razsodbe finskega sodišča, je sodba spisana na nekaj več kot 80 straneh. Sodišče v njej med drugim tudi opozarja, da v finski zakonodaji ni kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in da četudi je morda do te prišlo v Sloveniji, na Finskem tega ne morejo kazensko preganjati. Prav tako je sodišče izpostavilo, da četudi so bile v Avstriji in Sloveniji izrečene obsodilne sodbe, to še ne pomeni, da so bili predstavniki Patrie tisti, ki so storili kaznivo dejanje. Jasno pa je, da sta imela Riedl in Cekuta s Patrio pogodbo o sodelovanju in po mnenju sodišča je normalno, da sta zastopniku Patrie za Slovenijo Niitynenu dala določene informacije, je še povzela Akerlindova.

Ni pa povsem jasno, ali so Crnkovič, Zagožen, Cekuta ali Krkovič dejansko delovali kot posredniki do Janše ali stranke SDS in ali so Janša, Krkovič in Zupan vedeli za kake podkupnine oz. obljube o podkupninah, po navedbah Akerlindove še meni finsko sodišče. Sodišče je izpostavilo tudi, da je v Sloveniji odločitev o nakupu oklepnikov sprejemala posebna komisija, nobenih dokazov pa ni, da so imeli slovenski akterji vpliv na to komisijo. Krkovič bi sicer lahko imel vpliv na seznam tehničnih zahtev v razpisu, a dokazi za sodišče niso dovolj trdni, je za STA še pojasnila finska novinarka.

Na Vrhovnem državnem tožilstvu oprostilne sodbe zoper predstavnike Patrie na Finskem ne komentirajo. Poudarjajo pa, da so sodišča v vsaki izmed treh držav, ki so se ukvarjale z zadevo Patria, "delala in odločala samostojno na podlagi podatkov, dokazov in prava, ki velja v teh državah". Kot so zapisali na tožilstvu, sodb ne komentirajo že načeloma, še toliko manj pa "v tem trenutku, ko o odločitvi ni konkretnih podatkov" in ko sodba še ni pravnomočna. (STA, mm) 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.