10 stvari, ki jih pri letošnjih Oskarjih ne razumem

10: Zakaj so vsi tvitali vice le o obrazu 81-letne Kim Novak, ki da naj zamenja plastičnega kirurga, če pa je Matthew McConaughey, ki je Oskarja za najboljši animirani film podeljeval skupaj z njo, izgledal tako, kot da ima istega plastičnega kirurga?

9: Zakaj na tistem famoznem all-star selfieju ni nobenega Latinoameričana ali pa Azijca – in zakaj je edini Afroameričan na njem brat Lupite Nyong'o?

8: Zakaj so na podelitev Oskarjev pripeljali pravega kapitana Phillipsa, ne pa tudi pravega somalskega pirata, ki je njegovo ladjo ugrabil, navsezadnje, ugrabitev ladje je terjala izredno količino nadarjenosti, ki jo najbolj slavi prav Hollywood?

7: Zakaj so mame dobitnikov Oskarjev še žive (in ja, v dvorani), njihovi očetje pa že mrtvi (in ja, v nebesih)?

6: Zakaj je bilo v montažnem mozaiku, ki naj bi nas spomnil na velike filmske junake in junakinje, le kakih 10% žensk?

5: Zakaj je potem Oskarja za glavno žensko vlogo dobila Cate Blanchett, ki jo vidimo v filmu Otožna Jasmine, ne pa Scarlett Johansson, ki je v filmu Ona ne vidimo, ampak le slišimo?

4: Zakaj je Oskarja za najboljši dokumentarec dobil dokumentarec o »tragediji« backup pevcev, ki nikoli ne postanejo slavni (20 Feet From Stardom), ne pa dokumentarec o kaki resničnejši stvari, recimo vojni, v kateri se res dogajajo tragedije?

Superstar selfie.

Superstar selfie.
© Arhiv Mladine

3: Zakaj si Hollywood vedno tako patetično čestita, ko popravlja stare krivice (suženjstvo, aids), ki bi bile že zdavnaj popravljene, če bi filme o njih posnel tedaj, ko bi jih moral?

2: Zakaj sta filma Volk z Wall Streeta in Ameriške prevare, ki sta pokazala, da je ameriški sen le volčja prevara, povsem izvisela?

Najboljši film?

Najboljši film?
© Arhiv Mladine

1: Kako je lahko Oskarja za najboljši film dobil film 12 let suženj, ki je – ob glavnem Oskarju – dobil le še dva Oskarja? Če sta v najboljšem filmu najboljša le stranska igralka in scenarij (pa še to prirejen po literarni predlogi), potem ne more biti ravno najboljši, ne?

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.