|  Družba

Kolorado, novi Amsterdam

Kolorado s prodajo marihuane zaslužil dva milijona dolarjev

Ameriška zvezna država Kolorado je januarja od prodaje legalizirane marihuane doslej pobrala že okoli dva milijona dolarjev davkov. Prodaja marihuane, ki ni samo za zdravstvene namene, je v Koloradu zakonita od januarja letos. Davkarija v Koloradu je tako sporočila, da so januarja letos v 160 uradnih trgovinah prodali za več kot 14 milijona dolarjev "trave", ki je obdavčena po 27,9-odstotni stopnji. Volivci Kolorada so na referendumu leta 2012 odločili, da je potrebno prvih 40 milijonov dolarjev od prodaje marihuane obvezno porabiti za gradnje in obnove šol, ostalo pa lahko zapravijo koloradski kongresniki.

Težav s tem ne bo, saj politiki Kolorada že snujejo številne predloge. Demokratski guverner Kolorada John Hickenlooper je tako v kongres že poslal predlog za 134 milijonov dolarjev porabe od prodane marihuane, številni kongresniki pa prihajajo na dan s svojimi idejami. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.