Darja Kocbek

 |  Družba

Roboti pišejo članke

Roboti napišejo več novic, kot si mislimo

Robonovinar

Robonovinar
© wired.co.uk

Samo tri minute je potreboval robot, da je za Los Angeles Times napisal novico o potresu. Ta primer je posebnost zato, ker je stroj na podlagi algoritma napisal prvo novico za spletno stran pomembnega časopisa. Podjetje Narrative Science iz Chicaga je namreč pripomoglo, da so roboti v zadnjih nekaj letih že opravili test za pisanje in objavo novic na spletu, zato robote novinarje uporablja že kar nekaj družb, le da to počnejo anonimno. Kristian Hammond, soustanovitelj družbe Narrative Science, je za časopis Singularity HUB dejal, da bodo leta 2030 roboti napisali že okrog 90 odstotkov novic. Torej tudi novinarjem grozi, da jih bodo nadomestili roboti, čeprav je Hammnond za spletno stran Wired  dejal, da se tistim, ki si zdaj služijo kruh z novinarstvom, ni treba bati, saj bodo roboti objavljali članke o zadevah in dogodkih, ki jih zdaj nihče ne pokriva.

Hammond je skupaj z novinarjem in programerjem Kenom Schwenckejem razvil program, ki zna poiskati statistične podatke (zaslužki, športni rezultati, podatki o potresu…) in na tej podlagi po novinarski šabloni napisati vest. Program je napisan tako, da zna recimo pri športu vprašati, kdo je zmagal in s kakšnim rezultatom, potem izbere šablono članka, poveže stavke in doda zanimive fraze, da besedilo postane zanimivo za branje. Program, ki omogoča, da roboti pišejo enostavne članke, uporablja revija Forbes, anonimno pa več drugih znanih spletnih strani.

Roboti lahko medijskim hišam brezplačno zagotavljajo ogromno vsebin, novinarji pa imajo več časa, da se osredotočajo na zahtevnejše članke, ki zahtevajo poglobljene analize. Ljudem prihranijo ogromno časa, informacijo, ki jo napišejo roboti, je mogoče objaviti veliko hitreje. Zato novinarji roboti ne bodo nikomur odvzeli delovnega mesta, ampak bodo pripomogli, da bo novinarsko delo spet postalo bolj zanimivo, razlaga Ken Schwencke.

Kristian Hammond je prepričan, da bo novinar robot že leta 2017 dobil Pulitzerjevo nagrado. Roboti novinarji niso le hitri in vedno na delovnem mestu, zato lahko vedno prežijo na informacije, ki so objavljene na spletu, ampak bodo sčasoma znali dovolj fines človeškega jezika in logike, da bodo sposobni napisati prepričljivo zgodbo, pojasnjuje Hammond. Ob takšnih načrtih ni več gotovo, da nihče od novinarjev zaradi cenejšega robota ne bo izgubil službe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.