|  Politika

Pedofil na slovenskem konzulatu

Zaradi Nicholasa Omana na odprtju konzulata v Melbournu Erjavec odredil izredni nadzor

Nicholas Oman (levo), nekdanji častni konzul Liberije v Sloveniji, in kontroverzni nacionalist Vladimir Žirinovski.

Nicholas Oman (levo), nekdanji častni konzul Liberije v Sloveniji, in kontroverzni nacionalist Vladimir Žirinovski.
© Arhiv Mladine

Zunanji minister Karl Erjavec je na današnji seji DZ povedal, da je takoj, ko je izvedel za sporno udeležbo Nicholasa Omana na odprtju slovenskega konzulata v Melbournu 7. marca, odredil izredni nadzor, saj želi pridobiti točno informacijo v zvezi s tem dogodkom. "Gre za vprašanje, ali je gospod Nicholas Oman prejel vabilo s strani slovenske ambasade v Avstraliji ali ga ni prejel. Po mojih informacijah ni prejel takšnega vabila in ni bil povabljen. A ker je zadeva nejasna in ker se še vedno vztraja, da naj bi prejel vabilo, sem pač odredil izredni nadzor, tako da bo pregledana vsa dokumentacija," je pojasnil Erjavec.

Kot je poudaril, morajo najprej ugotoviti resnico, in prepričan je, da jo z izrednim nadzorom tudi bodo. Če se bo izkazalo, da je veleposlaništvo Omanu dejansko poslalo vabilo, je to nedvomno odgovornost veleposlanika Slovenije v Avstraliji Milana Balažica, "in verjemite, da bom tudi ustrezno ukrepal", je zatrdil. Kot je še opozoril minister, pa odprtje konzulata ni bil zaprt, ampak javni dogodek in zelo težko je nekomu preprečiti, da se takega dogodka udeleži. Glede namigovanj, da naj bi MZZ oziroma Balažic posloval z Omanom, in opozoril, da je Oman v 90. letih trgoval z orožjem, je Erjavec dejal, da o tem na MZZ ne vedo nič, ampak bodo v okviru izrednega nadzora preverili. Obenem je bil jasen, da v kakšne orožarske posle med vlado in Omanom nikakor ne verjame.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je dejal, da razume prizadetost Slovencev v Avstraliji in obžaluje, da je do tega dogodka prišlo, vendarle pa "vsi skupaj upamo, da verjetno ta sam dogodek ne bo vplival na nadaljnje delo te naše skupnosti". Vseeno meni, da bi bila pojasnilo s strani MZZ in opravičilo "dobra osnova, da se te zadeve umirijo". Jožef Jerovšek in SDS sta v svojem poslanskem vprašanju trdila, da je Omana - obsojenega pedofila, ki ga iščejo v več državah - na otvoritev povabil veleposlanik Balažic. MZZ je obenem očital, da se na ta škandal odziva "zelo medlo, nejasno, z namenom pometanja pod preprogo". Med drugim ga je zanimalo, zakaj ni Slovenija Balažica že odpoklicala.

Medije je o Omanovi prisotnosti na uradnem odprtju 7. marca, ki bi po njenih besedah moralo biti "vesel in zgodovinski dogodek za slovensko skupnost" v zvezni državi Viktorija, opozorila predstavnica te skupnosti Draga Gelt. Kot je poudarila, so bili člani slovenske skupnosti v Viktoriji "ogorčeni in užaljeni", ker je bil na dogodek "uradno povabljen" Oman. Kot navaja Geltova, je Oman obsojeni pedofil, ki je tudi vpisan v register prekrškarjev proti spolni nedotakljivosti otrok. Iščejo ga v več državah, vključno z Italijo, Avstrijo, Nemčijo in Slovenijo. Avstralski Slovenci po njenih besedah ne morejo razumeti, kako ima lahko takšna oseba prednost pred številnimi drugimi pripadniki slovenske skupnosti, ki bi si vabilo veliko bolj zaslužili.

Novi častni konzul Derry Maddison naj bi dal vedeti, da z uradnim seznamom povabljencev ni imel nič. Tako je Geltova sklepala, da je seznam pripravilo slovensko veleposlaništvo v Canberri, z njim pa se je očitno strinjal tudi veleposlanik Milan Balažic. Predstavnica slovenske skupnosti je med drugim opozorila, da lahko škandalozna udeležba Omana škodi ugledu slovenske skupnosti, ki se je sicer zelo uspešno integrirala v večkulturno avstralsko družbo. Avstralski Slovenci so po njenih besedah besni, ker od Balažica niso dobili nikakršnega pojasnila v zvezi z incidentom.

"Za prireditev, ki je potekala v prostorih konzulata, je bilo poslanih 121 vabil. Nicholasu Omanu ni bilo poslano vabilo na otvoritev, pač pa je bila povabljena njegova hčerka Patricia Oman," so poudarili na MZZ. Kot so dodali, je Patricia Oman prodorna mlada pravnica in predstavnica mlajše generacije Slovenk in Slovencev v Viktoriji. "Povabljena na prireditev ni prišla, se je pa namesto nje pojavil njen oče," so povedali. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.