Darja Kocbek

 |  Družba

Shod proti seksizmu, feminizem na ulice

"Besne smo, ker ne vzdržimo več!"

»Pretresamo ideje, pljuvamo čez seksiste in skušamo analizirati položaj žensk v času krize, hkrati pa bi potrebovale tudi izkušnjo biti na ulici in ogluševati s svojim besom.« Tako Feministke vabijo na shod proti seksizmu, ki se bo danes, 23. maja, ob 17. uri začel v parku Tabor. Seksizme prepoznavajo kot rdečo nit, ki spaja politične elite, ekonomsko izkoriščanje, akademsko okolje, medijski prostor, cerkvene sile ponovne tradicionalizacije položaja žensk, in se skozi telesa posameznikov nazadnje še prevaja v ulično nasilje. VEČ>>

Seksizmi po njihovi razlagi služijo utrjevanju samoumevno podrejenega, nevidnega, razvrednotenega položaja žensk – »da bi nam lažje vladali in upravljali z našimi telesi, so vsi prostori, v katere vstopamo, polni nasilja, poniževanja, zanikanja in drugih znakov, ki govorijo o tem, da nismo dobrodošle«. To še posebej velja, kadar ženske izstopijo iz pripisane vloge poslušnih, ukrotljivih, prijaznih in zavzemajo aktivne, uporne, nesramne, neprijetne in glasne drže. Kadar so glasne in izzovejo obstoječe hierarhije, se razkrijejo nevidni mehanizmi, ki vzdržujejo patriarhalni red. Skozi vso zgodovino so bile uporne ženske kaznovane, zaprte, mučene, zažgane, diskreditirane, označene za nore in nemoralne. »Nismo histerične – besne smo, ker ne vzdržimo več!«.

Seksizmov je mnogo in so vseprisotni, nadalje navajajo Feministke. »Seksizem je, če me na ulici primeš za rit ali se za mano dereš, če ti ga bom popušila. Seksizem je šank-kultura. Seksizem so naslovnice revij, oglasi, ki izkoriščajo naša telesa, in televizijske oddaje, ki reproducirajo stereotipne vloge žensk. Seksizem so akademske institucije, ki na vodilnih položajih vzdržujejo moške, ženske pa silijo v pisanje člankov, za katere ne dobijo priznanja ali prekerne položaje. Seksizem je cerkvena ideologija, ki nas potiska v senco, priklene na dom in se vsiljuje v državno politiko, napada pravico do splava in odločanja o našem telesu,« razlagajo organizatorke protesta. »Seksizem je ideja, da potrebujemo policijo, da bi nas varovala, kot da se ne moremo same braniti.«

Seksizmi so po njihovih besedah prepleteni v ekonomsko izkoriščanje, saj so ženske prve, ki bodo odpuščene, dobile manj plačila in pristale na opravljanje neplačanega dela doma. Seksizem je predvidevati, da je njihova prijaznost in ljubezen neskončna. Seksizem je to, da ženske vedno ostanejo same s sranjem, seksizem je kategoriziranje zatiranja kot 'žensko vprašanje'. »Seksizmi nam vedno znova dajejo vedeti, da ne smemo biti v ospredju, biti vulgarne, agresivne, jezne, se postaviti zase, izzivati, živeti po svoje. Nočemo biti tiho – vedno udarimo nazaj!« so odločne Feministke.

Tule si lahko preberete še intervju z eno od pobudnic s shoda>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.