MLADINA

17. 6. 2014  |  Evropske volitve 2014

Odbori, ključni del predstavniške demokracije

© Evropski parlament

Delo vsakega parlamenta temelji na delu parlamentarnih odbor. V Evropskem parlamentu ni nič drugače. Ko bodo 1. julija novoizvoljeni evropski poslanci začeli z delom, se bodo najprej morali razvrstiti v odbore. Odločitev, v katerem bodo opravljali delo, bo tudi odločitev, katerim temam bodo v času mandata posvetili največ pozornosti. Več>>

V Evropskem parlamentu sta dva tedna vsak mesec posvečena delu v parlamentarnih odborih. Evropski poslanci razpravljajo o zakonodajnih in nezakonodajnih predlogih in poročilih, predlagajo in glasujejo o amandmajih in se seznanjajo z napredkom pogajanj z Evropskim svetom.

Odbori organizirajo tudi zaslišanja strokovnjakov, nadzirajo evropske institucije in organe ter pripravljajo poročila o lastnih pobudah, ki niso zavezujoče, pokažejo pa stališče parlamenta o določenem področju. Tako poročilo je bilo denimo t.i. poročilo Lunacek Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, v katerem je sodelovala tudi Tanja Fajon.

V preteklem mandatu je bilo sicer 20 odborov. Velikost odborov se zelo razlikuje, razlagajo v Evropskem parlamentu, vedno pa je sestava prilagojena razmerju političnih moči v parlamentu.

Za vsako temo, ki jo odbor obravnava, člani odbora imenujejo poročevalca, ki zapiše stališče parlamenta do vsakega novega predloga. Stališče parlamenta je poznano kot »poročilo«. Politične skupine nato predlagajo amandmaje na besedilo, ki ga je pripravil poročevalec, in se poskušajo strinjati o kompromisnem besedilu, ki ga nato odbor v odobritev pošlje celotnemu zboru poslancev. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."