Borut Mekina

 |  Mladina 26  |  Politika

Enigma Cerar

Modri pravnik? Nacionalist? Umirjeni levičar? Prikriti konservativec? Pošteni profesor? Novi Borut Pahor? Intelektualec? Moralist?

Vprašanje je, ali lahko tak Miro Cerar res preobrazi Slovenijo. Ga pa ima javnost zaradi tega očitno zelo rada.

Vprašanje je, ali lahko tak Miro Cerar res preobrazi Slovenijo. Ga pa ima javnost zaradi tega očitno zelo rada.
© Borut Krajnc

»Poslance s hrbtenico hočemo – dokler se ne zgodijo; po novih obrazih hlepimo – dokler jih ne vidimo; nove stranke podpiramo – dokler se ne ustanovijo ...« Pričakujemo, da bodo stranke suvereno in strokovno rešile vse lokalne in globalne probleme – hkrati pa jih preziramo kot največje hudodelske združbe. Tako je Gregor Golobič ilustriral usodo stranke Zares v Sloveniji. Izkušnjo je poimenoval »slovenski lepodušniški sindrom« in napovedal, da bodo vsi novi poskusi prevetrili politiko v Sloveniji in šli po tej isti poti, ki se začne s pretiranim navdušenjem in konča s prehitrim koncem. Vzrok za to naj bi bila »šentflorjanska mentaliteta ... dežurnih pridigarjev morale«. Ali še drugače: v Sloveniji dobi veljavo zgolj tisti, ki ničesar ne stori in samo obljublja. Ko naredi prvi korak, ga dežurni moralneži s svojimi ostrimi sodbami odrežejo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.