|  Politika

Objavljamo prvi »tracking poll« Mladinine predvolilne ankete: Cerar močno pred SDS

Ninamedia, 4. - 6. julij 2014, n=450

Objavljamo rezultate prvega »tracking polla«, ankete javnega mnenja, s katero bomo zadnji teden pred volitvami vsakodnevno merili spremembe priljubljenosti političnih strank. Gre za metodo, s katero smo doslej v Mladini relativno natančno napovedali volilne rezultate v zadnjih letih, saj se pomemben del slovenskega volilnega telesa odloča zadnje dni pred volitvami. Več>>

Kaj torej kaže prvi »tracking poll«? Kaže, da je Stranka Mira Cerarja (SMC) v odločilni prednosti pred vsemi ostalimi. Če bi bile ta vikend volitve, bi SMC dobila kar 34,8 odstotkov glasov, kar je za Slovenijo izredno visok rezultat; največ je doslej leta 2000 dobila stranka LDS, in sicer 36 odstotkov.

Na drugem mestu je stranka SDS, ki bi jo izbralo 23,2 odstotka volivcev. Glede na rezultate ostalih anket, ki jih mediji v teh dneh objavljajo, bi lahko to kazalo, da SDS izgublja po prvem valu podpore, po tem, ko je moral njihov vodja za rešetke. Večje je vprašanje, katera stranka bi se lahko uvrstila na tretje mesto. Sodeč po naši raziskavi je to DeSUS, ki bi jo podprlo 8,9 odstotka vprašanih in ne Socialni demokrati (SD), ki bi jo izbralo malce manj, 7,2 odstotka vprašanih.

Poleg teh bi se v parlament uvrstila še NSI s 6 odstotki in verjetno tudi SLS s 4,6 odstotki ter Zavezništvo Alenke Bratušek s 4,6 odstotki. Pozitivni Sloveniji s 3,1 odstotkom podpore to verjetno ne bi uspelo, ravno tako ne Združeni levici, ki bi jo izbral 2,1 odstotek vprašanih.

Pri letošnjih parlamentarnih volitvah bo poleg tega precej pomembna tudi udeležba. Rezultatih odgovorov na to vprašanje kažejo, da bo ta 50 odstotna. »Zagotovo« naj bi se volitev udeležilo 53,9 odstotka vprašanih, »verjetno« pa še dodatnih 13 odstotkov. Glede na pretekle izkušnje je dejanska udeležba nato za kakšnih 10 odstotnih točk nižja od napovedane, kar pomeni, da bo volilna udeležba na prihajajočih volitvah rekordno nizka.

Še o metodi tracking poll: drugače od drugih metod merjenja javnega mnenja se tracking poll izvaja vsak dan in napoved zajame obdobje zadnjih treh dni. Meritev prvega in drugega dne ne objavimo, ampak počakamo na tretji dan in nato naredimo presek treh zaporednih dni. Vsak naslednji dan odvzamemo prvo meritev, tj. najstarejšo, in dodamo najnovejšo in tako dobimo vpogled v spreminjanje števila glasov. V Mladini raziskavo opravljamo v sodelovanju z agencijo Ninamedia. Vsakodnevni vzorec obsega 150 vprašanih, tridnevni pa 450.

Od danes naprej bomo volilne napovedi objavljali vsak večer, zadnjo, finalno, pa v petek nekaj ur pred začetkom volilnega molka.

Ninamedia, 4. - 6. julij 2014, n=450

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.