6. 7. 2014

Število komentarjev

Politika

Objavljamo prvi »tracking poll« Mladinine predvolilne ankete: Cerar močno pred SDS

Ninamedia, 4. - 6. julij 2014, n=450

Objavljamo rezultate prvega »tracking polla«, ankete javnega mnenja, s katero bomo zadnji teden pred volitvami vsakodnevno merili spremembe priljubljenosti političnih strank. Gre za metodo, s katero smo doslej v Mladini relativno natančno napovedali volilne rezultate v zadnjih letih, saj se pomemben del slovenskega volilnega telesa odloča zadnje dni pred volitvami. Več>>

Kaj torej kaže prvi »tracking poll«? Kaže, da je Stranka Mira Cerarja (SMC) v odločilni prednosti pred vsemi ostalimi. Če bi bile ta vikend volitve, bi SMC dobila kar 34,8 odstotkov glasov, kar je za Slovenijo izredno visok rezultat; največ je doslej leta 2000 dobila stranka LDS, in sicer 36 odstotkov.

Na drugem mestu je stranka SDS, ki bi jo izbralo 23,2 odstotka volivcev. Glede na rezultate ostalih anket, ki jih mediji v teh dneh objavljajo, bi lahko to kazalo, da SDS izgublja po prvem valu podpore, po tem, ko je moral njihov vodja za rešetke. Večje je vprašanje, katera stranka bi se lahko uvrstila na tretje mesto. Sodeč po naši raziskavi je to DeSUS, ki bi jo podprlo 8,9 odstotka vprašanih in ne Socialni demokrati (SD), ki bi jo izbralo malce manj, 7,2 odstotka vprašanih.

Poleg teh bi se v parlament uvrstila še NSI s 6 odstotki in verjetno tudi SLS s 4,6 odstotki ter Zavezništvo Alenke Bratušek s 4,6 odstotki. Pozitivni Sloveniji s 3,1 odstotkom podpore to verjetno ne bi uspelo, ravno tako ne Združeni levici, ki bi jo izbral 2,1 odstotek vprašanih.

Pri letošnjih parlamentarnih volitvah bo poleg tega precej pomembna tudi udeležba. Rezultatih odgovorov na to vprašanje kažejo, da bo ta 50 odstotna. »Zagotovo« naj bi se volitev udeležilo 53,9 odstotka vprašanih, »verjetno« pa še dodatnih 13 odstotkov. Glede na pretekle izkušnje je dejanska udeležba nato za kakšnih 10 odstotnih točk nižja od napovedane, kar pomeni, da bo volilna udeležba na prihajajočih volitvah rekordno nizka.

Še o metodi tracking poll: drugače od drugih metod merjenja javnega mnenja se tracking poll izvaja vsak dan in napoved zajame obdobje zadnjih treh dni. Meritev prvega in drugega dne ne objavimo, ampak počakamo na tretji dan in nato naredimo presek treh zaporednih dni. Vsak naslednji dan odvzamemo prvo meritev, tj. najstarejšo, in dodamo najnovejšo in tako dobimo vpogled v spreminjanje števila glasov. V Mladini raziskavo opravljamo v sodelovanju z agencijo Ninamedia. Vsakodnevni vzorec obsega 150 vprašanih, tridnevni pa 450.

Od danes naprej bomo volilne napovedi objavljali vsak večer, zadnjo, finalno, pa v petek nekaj ur pred začetkom volilnega molka.

Ninamedia, 4. - 6. julij 2014, n=450

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.