10. 7. 2014

Število komentarjev

Politika

Peti »tracking poll« Mladinine predvolilne ankete: Sprememba in radikalizacija?

Ninamedia, 8. - 10. julij 2014 - n=1050

Ninamedia, 8. - 10. julij 2014 - n=1050

Če smo lahko včeraj govorili o samo majhni rasti SDS in nespremenjeni podpori SMC, pa je četrtkovo merjenje, do volitev je samo še tri dni, pokazalo novo majhno rast SDS-a in padec podpore Miru Cerarju. Pozor, še vedno gre za majhne premike volilnega telesa, a razlika med SDS in SMC je prvič manj kot 8 odstotnih točk. Kljub temu pa je Janši v štirih dneh uspelo prepoloviti razliko med SMC in SDS. Na začetki tedna je bila razlika skoraj 16 odstotnih točk, tokrat samo še osem. Več>>

Ali to pomeni, da bo SDS v finišu uspelo prehiteti SMC? Težko verjetno, a če ne bo prišlo do novega preobrata, Miro Cerar na koncu ne bo zmagal z razliko, večje od deset odstotnih točk. Radikalizacija volilne kampanje in Janšev “boj za resnico” prinaša rezultate.

Podobno se je zgodilo na spodnjem delu lestvice. Tokrat smo v pregled prvič resneje vključili tudi Jelinčičevo SNS. Nacionalisti namreč pridobivajo in so že skoraj dosegli parlamentarni prag. Ostale stranke, razen NSi, ki si je vstop v parlament po vsej verjetnosti zagotovila, so vsaj za zdaj daleč od parlamentarnega pragu.

Kaj pomeni zapisano?

- razvrstitev političnih strank je najverjetneje dokončna. Zmagala bo SMC (vprašanje sicer, s kakšno razliko), druga bo SDS, sledijo ji DeSUS, SD in NSi.
- za zdaj kaže, da se bo v parlament vrnil Zmago Jelinčič, kar bi bilo seveda presenečenje, četudi je na evropski volitvah zbral 4,03 % glasov
- kot vse kaže, bo iz parlamenta morda izpadla SLS, stranka, ki ima parlamentarni status vse od prvega parlamentarnega sklica
- če jutri in v soboto ne bo prišlo do novega obrata, v parlamentu ne bo ne Zorana Jankovića, ne Alenke Bratušek in ne Združene levice.

A bitke še ni konec.

Jutri bo Mladina objavila zadnjo volilno napoved.

Še o metodi tracking poll: drugače od drugih metod merjenja javnega mnenja se tracking poll izvaja vsak dan in napoved zajame obdobje zadnjih treh dni. Meritev prvega in drugega dne ne objavimo, ampak počakamo na tretji dan in nato naredimo presek treh zaporednih dni. Vsak naslednji dan odvzamemo prvo meritev, tj. najstarejšo, in dodamo najnovejšo in tako dobimo vpogled v spreminjanje števila glasov. V Mladini raziskavo opravljamo v sodelovanju z agencijo Ninamedia. Vsakodnevni vzorec obsega 150 vprašanih, štiridnevni pa 600

Ninamedia, 8. - 10. julij 2014 n=450

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.