Denis Vičič

 |  Politika

Neuradni rezultati: Cerar najverjetnejši novi premier

© Borut Krajnc

Kot kažejo neuradni rezultati Državne volilne komisije, bodo v parlamentu med strankami obveljala razmerja, ki jih je z vzporednimi volitvami napovedala agencija Mediana. Stranka Mira Cerarja je nedvomna zmagovalka predčasnih parlamentarnih volitev. Dobila je 34,6-odstotka glasov. Sledi stranka SDS z 20,7-odstotka glasov. V parlament gredo zagotovo tudi DeSUS (10,20 %), Združena levica (5,98 %), SD (5,95), NSi (5,51), Zavezništvo Alenke Bratušek (4,34). Udeležba je bila okrog 51-odstotna.  Več>>

Nova, še neuradna sestava državnega zbora

Nova, še neuradna sestava državnega zbora
© DVK

Cerar, ki bo prvi poskušal sestaviti vlado, je ob razglasitvi rezultatov vzporednih volitev dejal: "Kaže, da so ljudje izbrali novo politično kulturo, ki ne bo razdiralna, ki bo prinesla izhod iz krize. Trdo bomo delali, da bi izkazano zaupanje upravičili." Njegova stranka naj bi imela 36 poslancev.

"Strah nas odgovornosti ni. Tehtno bomo premislili, kdo bi lahko bili ministri. Vsaka vlada se sestavlja tako, da vodila stranka želi zase ključne državotvorne resorje, kot je ministrstvo za finance ... A danes o tem ne bi govoril. Že jutri se bom sestal z izvršnim odborom. Sestavili bomo strategijo pogajanj. Se dogovorili s potencialnimi koalicijskimi partnerji, kako sestaviti čvrsto vlado. Samo tako bomo lahko uresničili zaveze. Upam, da bomo z drugimi strankami lahko našli skupni jezik," je še dejal Cerar.

© Borut Krajnc

V Cankarjevem domu je nato kot najverjetnejši novi premier nagovoril državljanke in državljane:

»Državljanke in državljani, veseli me, da ste prepoznali, da Slovenija potrebuje spremembo politične kulture, ki jo prinaša tudi naša stranka, ki si želi, da v politiki ne bi bilo razkola, da bi se posvetili državljanom, prihodnosti, da bi uspeli sodelovati in, kjer ni enotnosti, ohraniti strpnost do razlik.
Slovenija ne potrebuje več političnih bojev. Zaradi teh bojev smo tu, kjer smo. Potrebujemo preobrazbo. Ta mora biti odločna. Vrniti nas mora k vrednotam družbene odgovornosti, spoštovanja človeka, njegovega dela in zavračanja nepoštenja. Naša usmeritev bo ohranjati in razvijati dobro in hrkati popravljati napake. Pred nami je veliko izzivov.
Slovenci smo že večkrat dokazali, da zmoremo storiti tudi zadeve, ki se zdijo nemogoče, če le složno stopimo skupaj.
Zdaj je čas, da stopimo skupaj in dokažemo, da zmoremo ponuditi našim otrokom boljše zglede in lepšo prihodnost.
Slovenija mora ostati zvesta vsem ustavnim vrednotam, še posebej načelu pravne držav. Šele če bomo spoštovali pravno državo, ne bo več bančnih lukenj, plačne nediscipline, davčnih neplačnikov.
Seveda bo Slovenija ostala kredibilna članica EU in vseh ostalih mednarodnih integracij.
Pri tem je važno, da sledi priporočilom EU. Bo pa Slovenija v okviru teh priporočil iskala svoj rešitve, ki bodo v dobro države.
Naša dolžnost je, da vam povrnemo zaupanje v državo, in to bomo tudi storili.«

Združena levica nič več samo pred parlamentom. © Borut Krajnc

Luka Mesec, predstavnik Združene levice, ki ji je prav po njegovem nastopu na predvolilnih soočenjih podpora izredno poskočila, je v imenu povezave napovedal, da se bodo borili za malega človeka. Imeli bodo šest poslancev. "Rezultat je izjemen, navdušenje ogromno. Na nas je padla velika odgovornost, da v Sloveniji vzpostavimo dejansko levico, ki bo zagovarjala pravice vseh tistih, ki v obstoječih strankah nimajo predstavnika."

Glede možnih povezav v koalicijo je namignil, da se bodo morda vendarle povezali s "strankami kapitala": "V predvolilni kampanji smo jasno povedali, da so ustavitev privatizacije, obsodba davčnih oaz, uveljavitev plačnega razmerja, kjer bi bile najvišje plače v državi lahko le petkrat višje od najnižjih, ... za nas ključne. In če bi se lahko dogovorili o ključnosti teh reform, se lahko pogovarjamo o sodelovanju." Violeta Tomić: "Kar smo obljubili, to bomo zastopali ves čas, in to za vsako ceno."

© Borut Krajnc

V izjavi za javnost je Združena levica še zapisala: "Dokazali smo, da lahko z dobrim programom, trdim delom in neposrednim stikom z ljudmi tudi z minimalnimi sredstvi za volilno kampanjo uspešno bijemo boj s političnimi silami, ki zagovarjajo neoliberalne politike privatizacije, spodkopavanje socialne države in zmanjševanje delavskih pravic. Prvič v zgodovini samostojne Slovenije je parlamentarni prag prestopila politična opcija, ki se brezkompromisno bori za interese delovnih ljudi. Hvala vsem, ki ste k temu pripomogli z oddanimi glasovnicami, s širjenjem glasu o sistemski alternativi kapitalističnemu izkoriščanju, z vašimi pobudami, komentarji in kritikami.
Vendar zdaj ni čas za zmagoslavje, temveč da zberemo sile za boje, ki nas čakajo. Pred volitvami so sile kapitala odkrito napovedale nadaljnje zaostrovanje neoliberalnih ukrepov s privatizacijami, fleksibilizacijo trga delovne sile, zmanjševanjem davkov za najbogatejše in dodatnimi rezi v javni sektor. Tem politikam se ni mogoče upreti zgolj iz parlamenta. Glas ljudstva v parlamentu je lahko močan le toliko, kolikor je močan glas ljudi na trgih, ulicah in delovnih mestih. Naj se povsod sliši glas boljše prihodnosti onkraj kapitalističnega izkoriščanja."

Janša vendarle ne bo vodil vlade iz zapora.

Janša vendarle ne bo vodil vlade (iz zapora).
© Borut Krajnc

SDS je po še neuradnih podatkih DVK dobila 20,7-odsotka glasov in bo zato imela 21 poslancev. V stranki rezultat dojemajo kot velik poraz. "Te volitve ne morejo biti legitimne, vlada ne bo legitimna, vodja vlade ne bo legitimen, bo le slovenski Lukašenko. Vlada, ki pride na oblast na nepošten način, bo prej ali slej padla. Naši poslanci ne bodo prevzeli nobene naloge v državnem zboru. O udeležbi na sejah se bomo odločali selektivno. Pozivamo tudi do mirne, vendar odločne državljanske nepokorščine, dokler Slovenija ne postane vladavina prava. SDS se bo doma in po svetu borila za to, da se posledice teh nedemokrtičnih volitev odpravijo," je dejal podpredsednik stranke Černač, ki se ne more sprijazniti z obsodbo Janeza Janše na dve leti zapora. Janša je bil sicer izvoljen v parlament.

Černačeve izjave je z grozo sprejel Jurij Zrnec>> 

© Borut Krajnc

Karl Erjavec je ponosen, ker je njegova stranka prejela največ glasov doslej. Imeli bodo 10 poslancev.

NSi, ki je prejela manj glasov, kot je bila pričakovala, je pripravljena tudi na sodelovanje v vladi, a na to ne računajo preveč, je dejal Matej Tonin. Njihovih pet poslancev bo vztrajalo pri razprodaji državnega premoženja.

V SD so nad rezultatom razočarani, a veseli vsakega poslanca. Imeli jih bodo šest.

Alenka Bratušek se vrača v parlament - njeno zavezništvo je dobilo dovolj podpore za štiri poslance.

© Borut Krajnc

Jankovićeva PS ni uspela. "Državljani so odločili in oni imajo vedno prav. Zame je to globoko razočaranje. Trdim, da imamo edini možen in uresničljiv program. Čestitam zmagovalcu. Ima veliko večino, kar je dober obet za stabilno vlado. Ni mi žal, da smo se z Alenko Bratušek razšli. Cilj ni bil samo prestop parlamentarnega praga, ker s tako malo poslanci ni možno storiti ničesar," je dejal župan Ljubljane. Razmišlja o odstopu z vrha stranke, kar bi verjetno pomenilo tudi razpad PS.

Menjava v vodstvu stranke se ni obnesla Državljanski listi.

V parlamentu, kot kažejo neuradni rezultati DVK in vzporedne volitve Mediane, tudi ne bo stranke SLS. Če se bo to res zgodilo, bo odstopil njen predsednik Bogovič. Parlamentarni prag jim je ušel za zgolj 0,02 odstotka. Morda jih v parlament še potisnejo glasovnice iz tujine - uradni rezultati volitev bodo znani 25. julija. Uvrstitev SLS bi pomenila manj poslancev za preostale stranke.

Kdo so (neuradno(!)) novi poslanci>>

Volilna udeležba je bila kar nizka, 50,99 odstotna. A kaj drugega pričakovati od volitev 13. julija. Udeležba na volitvah leta 2011 je bila 65,6-odstotna. Leta 2008 63,1-odstotna. Leta 2004 60,65-odstotna. Državnozborskih volitev se je leta 2000 udeležilo 70,37 odstotka volivcev. Prvih leta 1996 pa 73,7 odstotka.

  • Slika 179589
  • Slika 179590
  • Slika 179591
  • Slika 179592
  • Slika 179593
  • Slika 179606
  • Slika 179594
  • Slika 179595
  • Slika 179596
  • Slika 179607
  • Slika 179608
  • Slika 179597
  • Slika 179598
  • Slika 179599
  • Slika 179600

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.