Urša Marn

 |  Mladina 31  |  Politika

Veliko premoženja, malo koristi

Koliko dobička v državni proračun prispevajo podjetja v državni lasti in kje je logika, da so nekatera od teh podjetij v privilegiranem položaju

Dobra bruto volja: Marjan Eberlinc, Plinovodi in Blaž Košorok, HSE.

Dobra bruto volja: Marjan Eberlinc, Plinovodi in Blaž Košorok, HSE.
© Borut Krajnc

Lastništvo države v gospodarskih družbah je smiselno samo takrat, kadar ji prinaša soliden donos. Višji ko je donos državnih podjetij, manj je državi treba rezati proračunsko porabo. V delni ali v večinski lasti Republike Slovenije je kar 65 gospodarskih družb, od Darsa, Pošte Slovenije, Slovenskih železnic, Kontrole zračnega prometa, Slovenske tiskovne agencije, Telekoma Slovenije, Geoplina, Luke Koper, Aerodroma Ljubljana, Uradnega lista, Pošte Slovenije, Nafte Lendava, Holdinga slovenskih elektrarn, Elesa, Krke, Peka in drugih. V nekaterih gospodarskih družbah, na primer v Darsu, ima država neposredno stoodstotni lastniški delež, v drugih komaj nekajodstotnega ali še manjšega. V lanskem letu je čisti dobiček teh 65 gospodarskih družb znašal 393,5 milijona evrov ali skoraj sto milijonov evrov več kot v letu 2012 ter kar 277,5 milijona evrov več kot v letu 2011. Kolikšno korist pa ima od tega državni proračun? Manjšo, kot bi jo lahko imel.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.