Tamara Kajtazović, STA

, 07:30  |  Svet

Proti Evropski komisiji vložen predlog nezaupnice

Skrajno desna in evroskeptična Evropa svobode in neposredne demokracije (EFDD) je v Evropskem parlamentu vložila zahtevo za glasovanje o nezaupnici Evropski komisiji. Stranka se je za to odločila zaradi davčne afere LuxLeaks, v središču katere se je znašel predsednik komisije Jean-Claude Juncker.

O aferi LuxLeaks smo pisali tudi v Mladini>> 

Podpise za vložitev nezaupnice komisiji je po izbruhu LuxLeaksa začela zbirati tudi politična skupina evropske levice (GUE/NGL), a jo je skrajna desnica očitno prehitela in prva zbrala zadostno podporo.

Da je predlog nezaupnice vložen, ga mora namreč podpreti vsaj desetina 751-članskega parlamenta. Pod predlog EFDD je bilo tako zbranih zahtevanih 76 podpisov evropskih poslancev − 44 poslancev iz vrst EFDD in 32 nepovezanih poslancev.

O nezaupnici, ki jo predvideva lizbonska pogodba, bodo poslanci predvidoma glasovali že na plenarnem zasedanju v Strasbourgu prihodnji teden. Da bi uspela, bi morali zanjo glasovati dve tretjini prisotnih poslancev. Doslej Evropski parlament ni še nikoli izglasoval nezaupnice komisiji, čeprav je v 35 letih poskusil že sedemkrat

Vodja poslancev desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), najmočnejše skupine v Evropskem parlamentu, Manfred Weber je na Twitterju že sporočil, da EPP nezaupnice proti Junckerju, ki sicer sam pripada EPP, ne bo podprla. Prav tako nezaupnice najverjetneje ne bo podprla vsaj še druga največja skupina v Evropskem parlamentu, socialisti in demokrati (S&D). Skupaj pa imata EPP in S&D v parlamentu absolutno večino, kar pomeni, da nezaupnico zelo verjetno čaka neuspeh.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.