Denis Vičič

 |  Politika

Še en dan vržen stran?

Milan Brglez ostaja predsednik državnega zbora. Njegovo razrešitev je zahtevala poslanska skupina stranke SDS. Trdili so, da je v intervjuju za Mladino »izrekel stališča, ki so v nasprotju z ustavo«. To so, očitno, videli le oni. Samo poslanci SDS so namreč po večurni razpravi glasovali za razrešitev Brgleza. Predstavniki ostalih poslanskih skupin pa so poudarili, da se je treba odrešiti politike, ki jo izvaja SDS.

V poslanski skupini stranke DeSUS so ocenili, da so očitki na račun Brgleza »neutemeljeni, izkrivljeni, zavajajoči in neresnični«, poroča STA.

»Državni zbor je talec iztrganih kontekstov in potvarjanj SDS,« je dejal Jani Mödernoderfer iz Zavezništva Alenke Bratušek.

Simona Kustec Lipicer, vodja poslanske skupine SMC, katere del je tudi Brglez, zahtevo SDS razume »kot nepotreben odmik pozornosti od tega, kar v državi potrebujemo, to je predvsem dobronamerno in argumentirano vsebinsko razpravo«.

Tudi Socialni demokrati so prepričani, da je bil čas, namenjen razpravi o razrešitvi predsednika DZ, zapravljen. »DZ se ukvarja s temo, ki v ničemer ne pripomore k izboljšanju položaja ljudi,« je po poročanju STA dejal Matjaž Han.

Franc Trček iz Združene levice pa je podobno ocenil, da se »DZ v teh nekaj mesecih, kar deluje, preveč ukvarja z nepomembnimi temami«. Poslanci ZL so zato dvorano zapustili še pred koncem razprave.

V razpravi pa niso sodelovali poslanci NSi, prevzeli niso niti glasovnic.

Še en dan vržen stran? Da in ne. Poslanci so z molkom in besedami ter z glasovanjem, naj Brglez ostane na položaju, nekaj vendarle sporočili – da je početje poslancev SDS neodgovorno in nesprejemljivo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.