Denis Vičič

 |  Politika

Za ministra za gospodarstvo Zdravko Počivalšek

© Aleš Beno

Cerar je izbral kandidata, ki ga želi na mestu ministra za gospodarstvo. Zdravko Počivalšek je direktor Term Olimia in predsednik turistično-gostinske zbornice pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Leta 2005 je prejel nagrado GZS za izjemne gospodarske dosežke, leta 2010 pa postal Manager leta. Kot kandidat za ministra se je omenjal že ob odstopu gospodarskega ministra v vladi Alenke Bratušek Stanka Stepišnika.

Po tem, koga je Cerar predlagal za gospodarskega ministra, gre sklepati, kakšno politiko bo vlada vodila. V času menjave ministra Stanka Stepišnika so v Obrtno-podjetniški zbornici navijali, da bi minister postal prav Počivalšek. Takrat so že pripravljali tudi zahteve zbornice vladi, kaj naj spremeni, da bo izboljšala pogoje delovanja za slovenska mala podjetja. In s temi se je Počivalšek strinjal.

Obrtniki so pripravili sto zahtev, a izpostavljajo jih ponavadi deset, med temi zmanjševanje dela na črno in obsega sive ekonomije; razbremenitev stroškov dela; sprememba zakona o delovnih razmerjih; učinkovito izvršbo in ureditev insolvenčne zakonodaje tudi v korist najmanjših gospodarskih subjektov-dolžnikov/upnikov.

V intervjuju za Dnevnik je Počivalšek leta 2011 dejal, da si kot gospodarstvenik želi spremembe delovnopravne zakonodaje. Rad bi imel bolj proste roke pri odpuščanju, saj – kot pravi tudi Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice –, slabega delavca zdaj ni mogoče odpustiti: »Država naj čim prej spremeni delovnopravno zakonodajo. Obstoječa ne omogoča konkurenčnosti gospodarstva. Noben delodajalec ne bi nikoli odpustil dobrega delavca. Nikoli. Povečati pa bi bilo treba tudi konkurenčnost skozi razbremenitev stroška delovne sile, a ker nisem makroekonomist, ne bom razpredal o tem, kako,« je dejal Cerajrev izbranec.

Če bi bil Počivalšek potrjen za ministra, bi bil Meh s tem seveda zadovoljen. »Ima reference, prihaja iz gospodarstva, razume tudi male podjetnike. Glede na to, da je v Sloveniji 99 odstotkov malega podjetništva, se nam predvsem to, da nas razume, zdi ključno. Pomembno pa je tudi to, da je vpet v gospodarstvo, da ni zopet iz nekih drugih sfer, da torej pozna naše težave glede plačevanja prispevkov, davkov, pridobivanja poslov in zaposlovanja.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.