TK, STA

, 07:44  |  Svet

Američani na ulicah proti policijskemu nasilju

V ameriških mestih je protestiralo več sto tisoč ljudi, ki so zahtevali konec nekaznovanja policistov za pobijanje neoboroženih osumljencev. ZDA so protesti zajeli že v začetku decembra, ko je velika porota v New Yorku oprostila belega policista, ki je zadušil neoboroženega temnopoltega prodajalca cigaret. Protesti so vrhunec dosegli minuli vikend na večjih zborovanjih v New Yorku in Washingtonu. 

Zaradi podobnega primera so se prebivalci podali na ulice že novembra v Fergusonu, kjer se je velika porota odločila, da proti belopoltemu policistu, ki je 9. avgusta v mestecu Ferguson ustrelil neoboroženega temnopoltega 18-letnega Michaela Browna, ne bo podala obtožnice. O tem ste lahko brali tudi v Mladini

Sedaj je oprostitev policista v New Yorku javnost razjezila, ker obstaja videoposnetek pretiravanja s policijsko silo in se je pričela razprava o tem, kaj vse si lahko policisti nekaznovano privoščijo. Temnopolti Eric Garner je namreč v New Yorku umrl med poskusom aretacije zaradi prodaje cigaret julija. Zadušil ga je beli policist, ko ga je spravljal na tla. Mediji so objavili tudi druge primere, kot je bila na primer ustrelitev neoboroženega temnopoltega 12-letnika v Clevelandu. Oglasila se je tudi Kadiatout Diallo, mati Amadoua Dialla, ki je leta 1999 v Bronxu končal pot točo policijskih strelov, ker so njegov telefon zamenjali za pištolo. »Nič se ni spremenilo. Kar smo zahtevali pred 15 leti, zahtevamo tudi danes,« je povedala.

Američani sedaj zahtevajo spremembe pravosodnega sistema, ki jih je v Washingtonu v soboto predstavil newyorški aktivist in politik Al Sharpton. Glavna zahteva je ločitev lokalnih tožilcev od pregona in preiskave, ko gre za nasilje lokalnih policistov. Sharpton je pozval k spremembam nacionalne zakonodaje v smeri večje vloge pravosodnega ministrstva in neodvisnih tožilcev. 

Protesti so z izjemo nekaj aretacij v Bostonu v ostalih ameriških mestih potekali mirno. Na transparentih in majicah protestnikov sta prevladovali dve glavni gesli; "Roke kvišku, ne streljaj", ki se nanaša na primer iz Fergusona, in "Ne moram dihati", ki opozarja na smrt Erica Garnerja. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.