Tamara Kajtazović

 |  Svet

Desničarski ekstremizem v Nemčiji narašča

Nemška policija je zaznala porast v desničarskem ekstremizmu in napadih na tujce, pojavilo pa se je tudi novo islamofobsko gibanje. Nemška varnostna agencija ocenjuje, da je v državi prilibžno 22.000 desničarskih skrajnežev, od česar jih je skoraj četrtina neonacistov.

»Po celi državi opažamo porast v številu ksenofobnih kaznivih dejanj,« je dejal šef zvezne kriminalistične policije Holger Münch. Po poročanju AlJazeere naj bi bil trend odgovor na naraščanje števila beguncev, ki prihajajo v Nemčijo, sicer pogost cilj iskalcev azila in drugih migrantov. V enem izmed zadnjih tovrstnih napadov so zagorele tri stavbe, namenjene iskalcem azila v južnem mestu Vorra, na zidovih pa so bile narisane svastike in rasistična gesla.

V saški prestolnici Dresden je nastalo protiislamsko gibanje »PEGIDA« - patriotski Evropejci proti islamizaciji zahoda ("Patriotic Europeans Against the Islamisation of the Occident"). Gibanje je nastalo iz Facebook skupine, ki jo je ustvaril 41-letni grafični oblikovalec Lutz Bachmann. Minuli teden je gibanje organiziralo proteste, ki naj bi se jih udeležilo več približno 10.000 ljudi. V tej zvezni deželi so sicer prav tako zabeležili porast števila kaznivih dejanj proti - letos je število doseglo 179, v primerjavi z lanskim letom, ko je bilo tovrstnih kaznivih dejanj 152. Gre za najvišje število kaznivih dejanj proti tujcem v zadnjem desetletju.

Protesti so v Dresdnu zopet potekali včeraj, zbralo naj bi se nekaj tisoč ljudi, tokrat pa so potekale tudi protidemonstracije - ljudje so protestirali proti nestrpnosti do beguncev. Pred kratkim se je tudi v Kölnu okrog 15.000 ljudi udeležilo demonstracij za promocijo tolerance in odprtosti – njihov moto je bil »V Kölnu ste – tu ni nacijev«.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je za Spiegel izvedel TNS inštitut, je pokazala, da je večina Nemcev vsaj delno odprta do nekaterih pogledov, izraženih v okviru PEGIDA in desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), ki je že izrazila naklonjenost do protiislamskih protestnikov. Več kot tretjina vprašanih, 34 odstotkov, je prepričanih, da v Nemčiji poteka proces islamizacije, 65 odstotkov pa jih meni, da kanclerkina koalicija trenutnih stopenj imigracije in iskalcev azila ne jemlje dovolj resno. Tiskovna predstavnica kanclerke Angele Merkel je sicer PEGIDO in ostale manjše proteste v nemških mestih že obsodila. »V Nemčiji ni prostora za islamofobijo, antisemitizem, sovraštvo do tujcev in rasizem,« je dejala.

Nemčija ima približno 4 milijone muslimanov, od siceršnje 81-milijonske populacije. Merklova vztraja, da država nujno potrebuje priseljensko delovno silo, saj se prebivalstvo stara in zmanjšuje, zato je to edini način, da se izognejo kroničnemu pomanjkanju kvalificirane delovne sile. Po poročanju BBC-ja Nemčija letos pričakuje skupno 200.000 prošenj za azil - velik porast v primerjavi z lanskimi 127.000 prošnjami. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.