TK, STA

 |  Svet

Zgodovinska otoplitev odnosov med Kubo in ZDA

ZDA in Kuba so danes izmenjale zapornike - Kuba je domnevno iz humanitarnih razlogov izpustila Alana Grossa, ki je bil zaprt od leta 2009, ZDA pa so izpustile tri kubanske vohune obsojene leta 2001. Ameriški predsednik Barack Obama je že naznanil začetek novega poglavja v odnosih s komunistično državo.

Kuba je Grossa aretirala decembra 2009 med njegovim obiskom Kube, kjer je predvsem med judovsko manjšino vzpostavljal internetne povezave mimo uradne cenzure. Zaposlen je bil uradno pri agenciji za pomoč tujini State Departmenta – tako so ga obravnavali kot vohuna ameriške vlade, in ne humanitarnega delavca. Po sodnem procesu so ga obsodili na 15 let zapora.

V pogajanjih za izmenjavo talcev sta pomagala papež Frančišek in kanadska vlada. Obama se je obema iskreno zahvalil. Do preboja je prišlo v torek, ko je Obama govoril po telefonu s kubanskim kolegom Raulom Castrom.

Otoplitev odnosov naj bi po besedah Obame uvodoma zajemala olajšanje trgovinskega embarga uvedenega leta 1961, obnovo diplomatskih odnosov in sprostitev potovanj. »Ne moremo pet desetletij delati iste stvari in pričakovati drugačne rezultate,« je dejal in dodal, da potiskanje Kube v pogubo ni v ameriškem interesu. Napovedal je, da bo s kongresom nadaljeval razpravo o odpravi gospodarskega embarga, ki že poteka. Med ukrepi, ki jih je naznanil, je tudi skorajšnje odprtje veleposlaništva ZDA v Havani, olajšanje potovanj Američanov na Kubo in začetek postopka umika Kube s seznama držav podpornic terorizma.

Odnosi med ZDA in Kubo so na dnu vse od leta 1961, ko je Washington uvedel gospodarsko blokado otoške države, kjer je oblast na silo prevzel revolucionar Fidel Castro. Predsednik ZDA Barack Obama je že med kampanjo leta 2008 napovedoval prizadevanja za izboljšanje odnosov s Kubo, vendar desetletja sovražnosti ni bilo tako lahko odpraviti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.