Darja Kocbek

 |  Politika

Nagrado za najbolj občudovanja vreden napredek dobi Slovenija

© http://ec.europa.eu/

Slovenija je za Nemčijo in Estonijo tretja najbolj odporna država na finančne krize, ima enega največjih razvojnih potencialov, v Sloveniji je najlažje v vsej Evropi odpreti podjetje, pa še ogromni 6-odstotni plačilno-bilančni presežek ima, je pokazala letošnja raziskava Euro plus monitor, ki ga pripravlja inštitut The Lisbon Council. Ta raziskava kaže splošno zdravje gospodarstev in napredek pri izvajanju reform za države z evrom, pa še za Poljsko, Švedsko in Veliko Britanijo.

Slovenija si zasluži nagrado za najbolj občudovanja vreden napredek, ker ji je uspelo uiti trojki, stopila je na občudovanja vredno pot prilagajanja in reform, navajajo izvajalci raziskave. Pospešila je spremembe, ki so bile prej počasne, a njen napredek je še vedno manjši kot v državah, ki so pod nadzorom trojke. Zunanje prilagajanje Slovenije je uspešno. Na tem področju se je letos v primerjavi z lani povzpela z 10. na 6. mesto.

Če je država živela nad svojimi zmožnostmi, se mora prilagajanje države najbolj vidno kazati pri zunanjetrgovinski bilanci (neto izvoz) in v povečanju deleža izvoza v BDP. Slovenija je v primerjavi z lanskim letom enako kot Luksemburg, Irska, Grčija, Estonija in Nemčija bistveno povečala delež neto izvoza v BDP. Za državami, kot so Grčija, Irska, Portugalska in Španija, pa Slovenija zaostaja pri spremembah na fiskalnem področju. Na tem področju le letos v primerjavi z lani napredovala le za 1 mesto, z 10. na 9. mesto.

Francija tudi letos ostaja evropski bolnik, ker se še vedno ni lotila reševanja resnih strukturnih problemov. Enaka opozorila veljajo tudi za Italijo. Sedanje ravnanje morata spremeniti tudi Avstrija in Finska, če ne bosta ukrepali, jima grozi francoska bolezen, opozarjajo analitiki The Lisbon Council.

Ena njihovih ugotovitev je tudi, da so reforme bolj pomembne kot pripravljenost za omejevanje javnih in zasebnih izdatkov. Države, ki so živele nad svojimi zmožnostmi, morajo zategniti pasove, a dušenje domačega povpraševanja, zniževanje stroškov dela in povečevanje izvoza so le del rešitve. Za dolgoročne rešitve potrebujejo strukturne reforme, ki so prijazne za rast.

Države so upočasnile fiskalno prilagajanje oziroma zmanjševanje primanjkljaja in javnega dolga, kar je spodbudilo vrnitev k rasti, je prav tako ena od ugotovitev iz letošnjega poročila Euro plus monitor.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.