Nemčija pričakuje nadaljevanje varčevanja v Grčiji

Nemška vlada je sporočila, da od Grčije pričakuje nadaljevanje varčevalnih ukrepov in izpolnjevanje zahtev mednarodnih posojilodajalcev – tudi v primeru zmage levičarske Sirize na prihajajočih predčasnih parlamentarnih volitvah 25. januarja. Nemški Spiegel je sicer poročal, da naj bi bila nemška vlada pripravljena sprejeti izstop Grčije iz evroobmočja.

Predčasne parlamentarne volitve je sprožila politična kriza okoli izvolitve novega predsednika države v parlamentu, ko vladnemu kandidatu Stavrasu Dimasuv v treh krogih ni uspela izvolitev na položaj. Parlament so zato razpustili in razpisali predčasne volitve. To pa naj bi bilo po godu sedaj opozicijski Sirizi, ki ji javnomnenjske raziskave napovedujejo zmago na volitvah. Levičarska stranka ostro nasprotuje reformam in varčevalnim ukrepom, ki so jih Grčiji vsilili posojilodajalci - Mednarodni denarni sklad, EU in Evropska centralna banka - ter je obljubila njihovo odpravo.

Vendar nemška vlada ne popušča. »Grčija je v preteklosti izpolnjevala svoje obveznosti. Vlada zato pričakuje, da bo Grčija to počela tudi v prihodnje,« je povedal tiskovni predstavnik nemške vlade Georg Streiter.

V primeru, da naslednja grška vlada ne bi nadaljevala varčevalnih in reformnih ukrepov, naj bi bila nemška vlada pripravljena sprejeti izstop Grčije iz evroobmočja. Tako poroča nemški tednik Spiegel, ki se sklicuje na neimenovane vladne vire. Sodeč po teh virih nemška kanclerka Angela Merkel in finančni minister Wolfgang Schäuble menita, da bi bil izstop Grčije iz evra vzdržljiv. Razlogi za to so napredek, ki ga je evroobmočje doseglo od vrhunca krize leta 2012. Zato bi bila nevarnost »nalezljivosti« za izstope drugih držav iz evroobmočja majhna.

Za zdaj sicer še ni odgovora na vprašanje, kako lahko država članica EU opusti evro, a kljub temu ostane v uniji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.