Sindikati kritični do varčevanja v šolstvu

Šolska sindikata Sviz in VIR na sestanku z ministrico za izobraževanje Stanko Setnikar Cankar nista dobila zagotovil, da bo ministrstvo umaknilo predlagane ostre varčevalne ukrepe v šolstvu. Tako bo Sviz začel zbirati podpise za peticijo, s katero bo opozoril na zgrešeno politiko varčevanja v šolstvu.

Ministrstvo za izobraževanje je namreč s 1. januarjem brez dogovora s sindikati začelo izvajati ukrepe, s katerimi namerava letos privarčevati 10 milijonov evrov. Ukrepi med drugim učiteljem ukinjajo plačilo za izvajanje učne pomoči učencem, zmanjšujejo sredstva za srednje in glasbene šole, interesne dejavnosti in šolo v naravi. Klemen Košak v zadnji številki Mladine piše, da je ukinitev financiranja učne pomoči neposreden napad na plače učiteljev, saj ministrica pričakuje, da bodo učitelji delali enako kot prej, le brezplačno. Kot smo že pisali, so učitelji na Setnikar Cankarjevo prejšnji teden naslovili protestno pismo.

Ministrica je po sestanku s sindikati poudarila, da so ukrepi, ki so začeli veljati 1. januarja, začasni, in sicer dokler ne sprejmejo rebalansa proračuna za leto 2015, ki naj bi ga DZ sprejemal februarja. O rebalansu proračuna bodo v torek razpravljali na parlamentarnem odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Na vladi pa bodo odločitvam v zvezi s proračunom namenili najmanj eno sejo, kjer se bodo soočili tudi s situacijo drugih resornih ministrstev. Na koncu bo odločal državni zbor. Ker ni končnih odločitev, ministrica ni želela komentirati, kolikšna bodo sredstva, ki bodo namenjena visokemu šolstvu in znanosti. Pri tem pa je pojasnila, da tudi ministrstvo soglaša s stališčem, da je bilo v preteklosti z ukrepi visokemu šolstvu vzeto preveč.

Če bodo varčevalni ukrepi ostali tudi v predlogu rebalansa proračuna, bodo po besedah glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirja Štruklja v sindikatu svoje nezadovoljstvo izrazili tudi z demonstracijami pred vlado.

Sindikati pa po besedah predsednika Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) Marka Marinčiča ne bodo samo protestirali pred vlado, ampak tudi stavkali. Zahtevo po uradnem sprejemu pri ministrici so minuli teden ponovili, a odgovora ni. »Občutek imamo, da je vlada ta dogovor sprejela s figo v žepu. V trenutku pogajanj, ko sem postavil ministru za finance Dušanu Mramorju vprašanje, ali misli univerzam zagotoviti sredstva za poplačilo tretje četrtine plačnih nesorazmerij, je bil njegov odgovor, da je to problem resorne ministrice,« je pojasnil. Prepričan je, da je vlada računala, da bo lahko primanjkljaj prevrnila nazaj zlasti na nekatere posredno financirane uporabnike, med njimi še posebej na visoko šolstvo in znanost, tudi na zdravstvo, skratka na tiste, ki jim že tradicionalno jemljejo. Vse to po oceni Marinčiča pelje k vpeljavi šolnin v visokem šolstvu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.